Willemien en Zoë Mallekote onthullen op de muur van hun huis, samen met burgemeester Huub Hieltjes het bordje van 'het slop van Jan Oele'.
Willemien en Zoë Mallekote onthullen op de muur van hun huis, samen met burgemeester Huub Hieltjes het bordje van 'het slop van Jan Oele'. Foto: Coby Weijers

Slopjes van Wemeldinge nu ook voor toerist te ontdekken

Door: Britta Janssen Actueel

WEMELDINGE - In het kader van het toeristisch aantrekkelijker maken van Wemeldinge is er woensdag een speciaal bordje onthuld op het huis aan de Dorpsstraat 51. Dit bordje, ‘het slop van Jan Oele’, vertelt over de betekenis van de slopjes en hoe die zijn ontstaan. Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle onthulde het naamplaatje woensdag met bewoners van het huis. Hij presenteerde ook nieuwe fietsfaciliteiten en vertelde over het masterplan waaraan de gemeente werkt om het toerisme te versterken. Kapelle heeft een extern bureau in de arm genomen om dit toekomstplan samen met belanghebbende partijen, zoals ondernemers, op te stellen.

Om het fietsen in de gemeente Kapelle aantrekkelijker te maken, heeft de gemeente langs wegen van de fietsknooppuntenroutes extra bankjes en twee oplaadpalen geplaatst. Per paal kunnen vier fietsers gratis hun fiets opladen met zonne-energie. Verder staan er nu verspreid over de gemeente tien extra overzichtspanelen. Op deze informatieborden staat een kaart met een omtrek van vijftien kilometer die fietsers helpt hun route uit te stippelen. 

Brand

Op initiatief van de Stichting Bewonersbelang Wemeldinge en het midden- en kleinbedrijf (MKB) van Wemeldinge zijn de zogenaamde slopjes in de Dorpsstraat in Wemeldinge voorzien van een naambordje. Een slopje is een nauwe doorgang die de Dorpsstraat verbindt met de achterliggende wegen. Ze zijn honderden jaren geleden ontstaan als brandsloppen, zodat een brand zich minder snel kon verspreiden.

De sloppen hebben in de volksmond al langer een naam. Deze naam refereert aan iemand die vroeger aan de slop heeft gewoond, zoals ‘het slop van Jan Oele’. Het bord bevat in het kort informatie over de naam, het beroep van de persoon en in welke tijd diegene er woonde.

Toekomstvisie

Deze nieuwe toeristische faciliteiten passen in de toekomstvisie van de gemeenteraad van Kapelle, aldus burgemeester Huub Hieltjes. Daarin staat dat de gemeente Wemeldinge als toeristische trekpleister in Zeeland wil versterken. Voor de rest van de gemeente zet ze in op landelijk toerisme.

Als volgende stap voor het verfraaien van de gemeente werkt Kapelle in samenwerking met ondernemers en andere belanghebbenden aan een masterplan voor een ‘toeristisch vitaal, levendig en leefbaar Wemeldinge’. Dit moet een breed gedragen document voor de toekomst worden, waarmee Wemeldinge zich toeristisch en recreatief kan ontwikkelen. Er leven volgens de burgemeester veel ideeën onder ondernemers en organisaties. Het is de bedoeling om met het masterplan als kader bestaande initiatieven sneller te ontwikkelen en uit te voeren en het ontstaan van nieuwe plannen te stimuleren.

Scenario’s

Kapelle heeft een extern bureau in de arm genomen om samen met vertegenwoordigers van de gemeente en het MKB in Wemeldinge te werken aan het masterplan. Als eerste verzamelen zij in de verkennende fase inzichten en belangrijke bouwstenen voor het masterplan. In de ontwikkelfase volgt interactie met belanghebbende partijen en de uitwerking van toekomstscenario’s. Tot slot wordt in de uitwerkingsfase het voorkeursscenario voor toekomstig Wemeldinge uitgewerkt en het uitvoeringsprogramma met concrete actiepunten afgerond. Dit traject moet de gemeente meer inzicht geven in de toeristische potentie en verzorgingsfunctie van Wemeldinge en de beste maatregelen om een passend toeristisch-recreatief voorzieningenaanbod voor inwoners, toeristen en andere bezoekers te realiseren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief