De Hervormde kerk in Yerseke.
De Hervormde kerk in Yerseke. (Foto: Andries Jumelet)

Expo en kerkdienst over bevrijding Yerseke

  Actueel

YERSEKE - Op 27 oktober 1944 is Yerseke bevrijd. De Hervormde Gemeente Yerseke staat stil bij dit belangrijke feit, met een tentoonstelling en speciale kerkdienst in de Hervormde kerk.


Zaterdag 26 oktober is er van 10.00 tot 17.00 uur een gratis toegankelijke expositie in de kerk. Er zijn naast vele foto's onder andere destijds door Dirk Was beschilderde granaathulzen te zien. Ook een speciaal door Johannes Kole vervaardigde Nederlandse vlag voor de bevrijding van Yerseke en een doopjurkje van parachutestof zijn te bewonderen.

Wederopbouw

Daarnaast belicht de expo de verwoesting en wederopbouw van de Hervormde kerk. Op 16 mei 1940 is de toren beschoten, waarop deze en het kerkgebouw in brand vlogen en deels instortten. Na de wederopbouw was de kerk in 1948 weer toegankelijk. Aanjager van de renovatie was de toenmalige predikant, dominee M. Bons. Hij mocht de voltooiing van het werk helaas niet meer meemaken, want hij overleed in 1943 plotseling. Een gedenksteen in de consistorie herinnert hieraan. De toren zou later hersteld worden, maar in de jaren '70 is besloten om het restant af te breken en een dakruiter te plaatsen.

Kerkdienst

Zondag 27 oktober is er om 10.00 uur een speciale kerkdienst waarin dominee W.J. van de Griend voorgaat. Er is muziek van organist Edwin Pieterse en muziekvereniging Mozart. Klederdrachtengroep Mooi Zeeland treedt ook op.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief