De plaquette toont in woord en beeld informatie over de geschiedenis van Bath en omgeving.
De plaquette toont in woord en beeld informatie over de geschiedenis van Bath en omgeving. (Foto: Jessica Rovers)

Plaquette picknicktafel Bath feestelijk onthuld

  Actueel

BATH – Wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal heeft woensdag samen met Maarten Haentjens Dekker in Bath een plaquette onthuld over de historie van de omgeving.


De plaat, die gemonteerd is op een picknicktafel in het grasveld aan de entree van Bath, is gemaakt om Bath als historisch fort en fietsknooppunt meer aandacht te geven. Het idee hiervoor kwam vanuit de dorpsbewoners. Zij namen ook een groot deel van de realisatie voor hun rekening. 

Energie

Wethouder Sinke zei bij de onthulling trots te zijn op Bath. “Het wordt door de gemeente buitengewoon gewaardeerd dat de inwoners zelf aan de slag gegaan zijn. Er is veel energie uit het dorp gekomen. Het was een mooie samenwerking met een ontzettend mooi resultaat.”  Op de plaquette is een historische kaart van 1863 van de omliggende gemeenten, de Ooster- en Westerschelde en slikken en schorren te zien. Gravures, foto’s en teksten vertellen de bijzondere historische en recentere gebeurtenissen en verhalen van Bath.

Teksten

De teksten, die ook vertaald zijn in het Engels, zijn geschreven door Maarten Haentjens Dekker. Hij heeft de afgelopen twee jaar met veel plezier aan het project gewerkt. “Het idee ontstond eigenlijk toen hier de oude populieren gerooid moesten worden”, vertelt Haentjens Dekker. “Veel inwoners wilden graag dat er wat meer duurzame bomen, zoals notenbomen werden teruggeplant. Omdat toeristen en dagjesmensen nergens informatie konden vinden over de geschiedenis van Bath kwam bovendien het idee een plaquette te monteren op de picknicktafel zodat zij hierover, tijdens het eten van een boterhammetje, kunnen lezen.” 

QR-code

Zeeuwse Ankers, het platform van onder meer de provincie Zeeland, Erfgoed Zeeland, stichting Het Zeeuwse Landschap en stichting Landschapsbeheer Zeeland, verleende medewerking door een QR-code te maken, zodat bezoekers via de smartphone extra informatie over het fort kunnen lezen. Julia Borghouts nam hiervoor het grafisch ontwerp op zich.

Napoleon

Volgens de wethouder kenmerkt Bath zich door een roemruchte geschiedenis. “Napoleon is hier geweest. Bath had een strategische ligging ten opzichte van Brabant en lag langs een belangrijke vaarroute naar Antwerpen.” Maarten Haentjens Dekker vult aan: “De scheepsvaart maakte hier een draai en er hebben dan ook veel kanonnen op de wal gestaan. Het fort werd in 1787 gebouwd en heeft honderd jaar dienst gedaan als vestingwerk. Toen Napoleon een grote vloot wilde maken om Engeland aan te vallen zijn de kanonnen hier zo hard afgegaan ‘dat ze het in Leuven konden horen'.” 

Baden

Deze en nog meer informatie en bouwtekeningen van fort Bath heeft Haentjens Dekker de afgelopen jaren verzameld. “Vroeger stonden hier grote gebouwen met leistenen daken, maar daarvan is niets meer over. Het oude Bath ligt verdronken. Het had een grote kerk met twee torens. De naam 'Bath' verwijst naar 'baden', een kreek die het eilandje van Beveland scheidde. Hiernaar is het huidige Bath vernoemd.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>