Afbeelding
Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Gemeente Kapelle

Advies voor nieuwe waarnemer in Kapelle

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE - De commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, stelt voor dat de gemeente Kapelle wederom een waarnemend burgemeester krijgt.

De commissaris komt met dit advies na overleg maandag met de fractievoorzitters en wethouders van de gemeente Kapelle. Zij kwamen bij elkaar nadat ook een tweede sollicitatieronde voor een vaste eerste burger geen kandidaat-opvolger voor de twee jaar geleden vertrokken Anton Stapelkamp opleverde.

Daarbij kwam eind december rond dezelfde tijd naar buiten dat waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle is voorgedragen als burgemeester van de gemeente Duiven in Gelderland. In zijn nieuwjaarstoespraak zei Hieltjes dat hij waarschijnlijk tot eind februari of begin maart aan het werk blijft in Kapelle.

Gemeenteraadsverkiezingen

Het advies van Polman voor een nieuwe waarnemer ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Over hoe lang een nieuwe tijdelijke burgemeester moet aanblijven, klinken verschillende geluiden in de Kapelse gemeenteraad. Zo pleit Gemeentebelang voor waarneming tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. ‘Door de profielschets inzet te maken van de verkiezingen hebben inwoners meer invloed op de keuze van een burgemeester’, schrijft de fractie op haar Facebook-pagina.

CDA Kapelle vindt nog ruim twee jaar werken met een waarnemer te lang. ‘Als het aan ons ligt, hebben we halverwege 2021 een kroonbenoemde burgemeester’, schrijft de partij op haar website. ‘Een periode van minimaal een jaar vinden wij nodig om naar alle aspecten te kijken, maar verdere opschuiving vinden wij onwenselijk. Het is in onze ogen een verantwoordelijkheid van de huidige gemeenteraad om voor een kroonbenoemde burgemeester te zorgen.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief