Naomi Kemeling, Carolien Bakker, Daniel Lusenie, Adri Weststrate en Marcus Riemens (vlnr) gaan vluchtelingen helpen.
Naomi Kemeling, Carolien Bakker, Daniel Lusenie, Adri Weststrate en Marcus Riemens (vlnr) gaan vluchtelingen helpen. Foto: Jessica Rovers

‘Je gaat meer waarderen wat je allemaal hebt thuis’

Door: Britta Janssen Actueel

KRABBENDIJKE – Twaalf leerlingen van het Calvijn College aan de Appelstraat in Krabbendijke gaan in de voorjaarsvakantie hulp verlenen in vluchtelingenkampen op Sicilië. Zij doen dit samen met Daniel Lusenie die zich als evangelist inzet voor de stichting Voice of Hope. 

Voice of Hope biedt gestrande vluchtelingen materiële steun, verspreidt onder meer bijbels en verzorgt bijbelseminars. Het project van deze stichting op Sicilië is dit schooljaar het collectedoel van het Calvijn College in de Appelstraat. In totaal heeft de school bijna 17.000 euro weten op te halen voor de stichting. Marcus Riemens, één van de vier docenten die meegaan, stelt dat dit hoge bedrag aangeeft hoe erg het project leeft onder de leerlingen. “Ze hebben in nog geen drie maanden tijd meer geld weten op te halen dan de hele school in één jaar met het collecteren. Dat zegt wel wat over het enthousiasme, denk ik.”

Acties

Carolien Bakker en Naomi Kemeling zijn twee van de twaalf leerlingen die meegaan. Ze hebben de afgelopen maanden allerlei acties opgezet. “We hebben een knutselmorgen voor basisschoolkinderen georganiseerd, snoep en broodjes verkocht en er was een frikandellenactie op school. Ook hebben we sponsors geworven door bedrijven aan te schrijven en door familie en kennissen te vragen om een bijdrage.”

Medemens

Niet iedereen kwam in aanmerking om de reis te maken. “We hebben alle mentoren een brief geschreven met daarin een oproep aan enthousiaste leerlingen die niet alleen op reis willen, maar ook bereid zijn te leren, te helpen en mee te leven met anderen”, vertelt Adri Weststrate. Hij bezoekt voor de derde keer de vluchtelingenkampen op het eiland. Carolien en Naomi willen graag hun voorjaarsvakantie 'opofferen' om op Sicilië de handen uit de mouwen te steken. “Het is belangrijk om mensen te helpen, want ik vind dat je iets moet betekenen voor je medemens”, zegt Naomi. “En we willen daar graag iets over ons geloof vertellen.” 

Volgens Weststrate is het doel van het project verre naasten dichtbij te brengen, respect te bevorderen voor andere culturen en leerlingen doen beseffen dat welvaart en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. “Als je weer thuis bent, ga je denk ik pas echt waarderen wat je allemaal hebt”, stelt Naomi.

Olievlek

Als het aan Weststrate ligt, worden dergelijke reizen in de toekomst voortgezet. “Het fysiek in aanraking brengen met de moeilijke kant van deze wereld is voor leerlingen heel waardevol. Ze moeten leren dat de wereld groter is dan Zeeland. Door kampen op Sicilië te bezoeken willen we dat de kinderen ook door een andere bril naar de vluchtelingen hier gaan kijken. We willen de leerlingen als ambassadeurs inzetten en hopen een soort olievlek te creëren. Door een doel dat ver weg is dichtbij te brengen, proberen we een steeds grotere groep een steeds breder besef te laten krijgen. We willen iets ontsteken; heb je naasten lief. Een belangrijke boodschap is ook dat blank en zwart één zijn. Het is goed dat de vluchtelingen op Sicilië zien dat ze ook hulp krijgen van blanke mensen. We willen vanuit onze ideeën delen met anderen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief