Afbeelding
Archieffoto: Coby Weijers

Klokgelui bemoedigt inwoners Reimerswaal

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - In verschillende Reimerswaalse dorpen waren woensdagavond een kwartier lang de kerkklokken te horen. “We luidden ze als bemoediging voor de inwoners in deze zorgelijke tijden”, vertelt voorganger Leen de Ronde van de Protestantse gemeente Kruiningen. Woensdag 25 maart en woensdag 1 april klinken ze weer.

Het is een initiatief van de gezamenlijke kerken in de gemeente Reimerswaal om het klokgelui van 19.00 tot 19.15 uur te laten klinken, als hart onder de riem in deze coronacrisis. “De Johanneskerk in Kruiningen heeft een mooi carillon”, vertelt dominee De Ronde over het ontstaan van de blijk van medeleven, die is overgewaaid elders uit het land. “We hadden overleg met het college van burgemeester en wethouders en vertegenwoordigers van andere kerkgenootschappen en iedereen vond het een mooi idee.”

Verbondenheid

Daarmee was er woensdag klokgelui in Kruiningen, Yerseke, Hansweert, Waarde, Krabbendijke en Rilland te horen. “Misschien begreep niet iedereen meteen de boodschap, maar we kregen positieve reacties op het klokgelui. Het voelde als een teken van verbondenheid en zo is het ook bedoeld.” Kerkklokken luiden ook voor gevaar. “Onze boodschap is daarnaast een waarschuwing dat het belangrijk is om ons aan de corona-regels te houden.” 

Touwen

De Ronde wilde samen met de koster naar ‘zijn’ Johanneskerk gaan om de klokken te luiden, maar dat bleek niet nodig. “Ik werk hier nu zo’n jaar en ben nog niet in de kerktoren geweest, omdat die niet in eigendom is van de kerkelijke gemeente, maar van de burgerlijke gemeente. De klokken zijn op afstand te bedienen, maar ik hoop dat ik nog eens aan de touwen mag trekken, want dat lijkt me een voorrecht.”


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief