Rinus Kriekaard van de Wmo-raad test de traplift in het dorpshuis in Hansweert onder het toeziend oog van ambtenaar Jacqueline Sinke.
Rinus Kriekaard van de Wmo-raad test de traplift in het dorpshuis in Hansweert onder het toeziend oog van ambtenaar Jacqueline Sinke. Archieffoto: Peter Urbanus

Gemeentelijke gebouwen toegankelijker gemaakt

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - Nooduitgangen rolstoeltoegankelijk maken, stoepen ophogen en evacuatieplannen voor verdiepingen. Dat zijn de meest voorkomende aanpassingen die nodig zijn om de gemeentelijke gebouwen in Reimerswaal toegankelijk te maken voor iedereen. De werkzaamheden hiervoor zijn al begonnen.

Het afgelopen jaar toetste de gemeente Reimerswaal, in samenspraak met de Wmo-raad en Seniorenraad, haar gebouwen in alle kernen op toegankelijkheid. Ze onderzocht hiervoor onder meer het gemeentehuis, sportzalen, dorpshuizen, het zwembad en scholen. Daarbij zijn de schoolbesturen er ook verantwoordelijk voor dat iedereen hun gebouw kan betreden.

Veiligheid

De inventarisatie heeft aanbevelingen opgeleverd voor Krabbendijke, Oostdijk, Hansweert, Rilland, Yerseke en Kruiningen. In Waarde, bij basisschool D’n Akker, zijn er geen aanpassingen nodig. De gemeente heeft een prioritering aangebracht in de actiepunten. Werkzaamheden met prioriteit een zijn aanpassingen voor de veiligheid. Werk met prioriteit twee moet snel gebeuren, maar brengt de veiligheid niet in gevaar en zaken met prioriteit drie voert de gemeente uit bij verbouw- of renovatiewerkzaamheden.

Gemeentehuis

Onder prioriteit een vallen vooral het rolstoeltoegankelijk maken van nooduitgangen, zodat ook mindervalide mensen panden snel en veilig kunnen verlaten. Dat is onder meer aan de orde voor het gemeentehuis in Kruiningen. Hier moeten meerdere nooduitgangen worden aangepakt. Voor de eerste verdieping onderzoekt de gemeente nog hoe mensen geëvacueerd moeten worden.

In Kruiningen zijn andere aanpassingen met prioriteit een onder meer het ophogen van bestrating bij de nooduitgangen van de sporthal, het dorpshuis en zwembad.

Hansweert

In Hansweert wordt de toegang tot het dorpshuis verbeterd. Ook hulpmiddelen voor evacuatie van mindervaliden is prioriteit een.  Bij multifunctioneel gebouw De Kolk werkt de ingang via de Keeten goed, maar die via de Eendracht niet. Hier laat de gemeente de buitendeur automatiseren. Om de gymzaal beter toegankelijk te maken, komt er een flauwe helling in de bestrating.

Rilland

In Rilland hebben ook diverse nooduitgangen de eerste aandacht, zoals bij de scholen De Horizon en De Reigersberg en het dorpshuis. Hier worden daarnaast de klapdeuren naar de lobby geautomatiseerd, zodat mindervalide mensen ze kunnen bedienen. Verder komen er hulpmiddelen om iedereen te kunnen evacueren. 

Krabbendijke

Ook de bestrating bij de nooduitgangen van het dorpshuis in Krabbendijke en basisschool De Zevensprong wordt verhoogd. Bij basisschool De Klimroos is de hoofdingang ook een nooduitgang en die is ongeschikt voor mindervaliden. Hier investeert Reimerswaal 5.000 euro om de toegang aan te pakken.

Yerseke

De lijst met actiepunten voor Yerseke is relatief kort. Multifunctioneel centrum Tehaere krijgt evacuatiehulpmiddelen op de eerste verdieping. In de Ds. G.H. Kerstenschool wordt de route voor de nooduitgang verduidelijkt. De helling in de bestrating bij de hoofdingang wordt met prioriteit twee vlakker gemaakt.

Oostdijk

In Oostdijk wordt het straatwerk bij de nooduitgangen van het dorpshuis opgehoogd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief