Burgemeester José van Egmond zwaait naar haar aankomend assistente Maria.
Burgemeester José van Egmond zwaait naar haar aankomend assistente Maria. Foto: Gemeente Reimerswaal

Burgemeester Van Egmond belt met beoogd assistent

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal werkt aan de installatie van haar eerste kinderburgemeester. Door de coronacrisis is de beoogd assistente van burgemeester José van Egmond nog niet gepresenteerd, maar in beeld is ze al wel: Maria Trigt. Beeldbellend vraagt Van Egmond aan Maria hoe het met haar gaat en of ze tips voor leeftijdsgenootjes heeft. Daarop antwoordt ze al geroutineerd: "Wees lief voor elkaar."

Burgemeester Van Egmond is nieuwsgierig hoe het gaat met school en of Maria nog buiten kan spelen met de anderhalve meter afstand. "Het is jammer dat ik niet naar school kan", zegt Maria. "Buitenspelen is niet zo makkelijk als anders, maar het gaat nog wel. Ik speel vooral met mijn buurmeisjes." 

Tips

Maria mag burgemeester Van Egmond straks adviseren over allerlei zaken die belangrijk zijn voor de jeugd. Als Van Egmond haar naar een boodschap voor haar leeftijdsgenootjes vraagt, komt ze meteen met tips. "Aan de maatregelen is niets te doen. Als je boos of gestrest bent, omdat iets niet lukt, ga dan even tegen een bal trappen. Of loop een rondje. Probeer rustig te blijven en wees lief voor elkaar. Maak bijvoorbeeld een tekening voor iemand die het zwaar heeft. Daar word je zelf ook rustig van."

Selectieprocedure

De gemeente Reimerswaal wil later in het jaar, na een selectieprocedure waarbij ook andere kinderen zich kunnen aanmelden, een eerste officiële kinderburgemeester installeren. Hij of zij gaat vanaf 1 januari 2021 aan het werk. "Tot die tijd mag Maria de taken van kinderburgemeester uitvoeren, omdat zij zich zelf had gemeld per brief", laat een gemeentewoordvoerder weten. 

Kijk het filmpje hier: https://t.co/khlInKRJ0J?amp=1



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief