De Dodenherdenking in Hansweert in 2018.
De Dodenherdenking in Hansweert in 2018. Archieffoto Coby Weijers

Dodenherdenking in Kruiningen digitaal te volgen

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - Vanwege de coronacrisis vindt er dit jaar, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog, maar één Dodenherdenking plaats in de gemeente Reimerswaal. Maandagavond (4 mei) is er een plechtigheid, zonder publiek, in de Johanneskerk in Kruiningen. Deze herdenking is vanaf 20.00 uur te volgen via www.kerkomroep.nl. 

Bij de ceremonie houdt burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal een toespraak voor heel Reimerswaal. Ook klinkt de taptoe en zijn er twee minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht op het kerkorgel. Inwoners kunnen hierbij niet aanwezig zijn, maar zij mogen wel maandag de hele dag de vlag halfstok hangen en kunnen de oorlogsslachtoffers in huiselijke kring herdenken.

In de andere kernen zijn wel kransen gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Bevrijdingsdag

Dinsdag (5 mei), Bevrijdingsdag, mag iedereen de hele dag de vlag uithangen om 75 jaar vrijheid in Nederland te vieren. Op de plaats in Vlissingen waar normaal gesproken het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival staat, ontsteekt de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, maandagavond het Vrijheidsvuur. Dat brengt Stef Traas, directeur van Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, vanuit Wageningen naar Vlissingen. Commissaris Polman steekt dit maandag rond middernacht aan. Het Vrijheidsvuur brandt vervolgens 24 uur lang op het Bellamypark.

Doorgeven

Normaal gesproken brengen hardlopers de Vrijheidsvuren in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen naar alle Nederlandse provincies. Omdat dit nu door het coronavirus niet kan, roepen alle Bevrijdingsfestivals in Nederland inwoners op om zelf het Vrijheidsvuur te ontsteken en digitaal door te geven via
www.vrijheidsvuur.nl. 'We leven in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is', aldus de organisatie. 'Op 4 mei vanaf 21.00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur: een vuur, vlam, fakkel, kaars, lichtje. We geven het vuur daarna digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het échte vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.'



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief