Logo internetbode.nl/reimerswaal

Willeke, Marith en Wahine lopen dag mee met burgemeester

KRUININGEN - Marith Lindhout (16) en Wahine Wisse (14) uit Yerseke en Willeke Verhelst (15) uit Kruiningen hebben dinsdag geproefd aan het burgemeesterschap. De drie liepen een dag mee met burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal. "Het is leerzaam om achter de schermen te kijken", zegt Marith.


Zoon had jongeren die nieuwsgierig zijn naar het werk in het gemeentehuis opgeroepen zich aan te melden voor een meeloopdag. Dat deden Marith Lindhout, Willeke Verhelst en Wahine Wisse en burgemeester Zoon schotelde hen dinsdag een volle agenda voor. Zo maakten de drie een vergadering van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders mee, werd er een interview afgelegd en gingen ze op bezoek bij een echtpaar uit Yerseke dat zestig jaar getrouwd is. De burgemeester feliciteert bijzondere jubilarissen en dinsdag gingen de meiden mee om de gelukswensen over te brengen.

Verschil “Geef de jeugd toekomst", zegt Zoon over zijn initiatief. "Het is belangrijk dat het stokje wordt doorgegeven en maak gebruik van moderne hulpmiddelen.” Die kans om mee te lopen grepen de drie meiden. “Toen ik klein was wist ik niet wat ik wilde worden tot er iemand tegen me zei dat ik een type voor de politiek ben", vertelt Wahine. "Ik heb al een dag meegelopen bij het CDA in Middelburg en wil nu het verschil tussen het CDA en een burgemeester zien.”

Gemeenteraadslid Marith vindt het vooral interessant om achter de schermen te kijken. “Ik wil graag het onderwijs in, maar deze dag vind ik erg leerzaam”, zegt ze. De burgemeester attendeert haar erop dat ze naast een baan in het onderwijs ook gemeenteraadslid kan worden. "Dat is een goed idee!”, lacht ze. “Ik wil me later graag inzetten voor mensen met een beperking, maar hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet precies", aldus Willeke. "Vandaag vind ik een bijzondere dag, omdat er veel onderwerpen aan het licht komen waar je normaal gesproken niet bij stil staat.”

Minister-president Dankzij de volle agenda hebben de meiden een goed inzicht gekregen van wat er in, en vooral ook buiten, het gemeentehuis allemaal gedaan wordt. “Er zijn veel zaken waarvan je niet weet dat ze geregeld moeten worden en dat wordt hier besproken”, vindt Marith. “Ik wist niet dat contracten en vergunningen veel invloed kunnen hebben op bepaalde zaken en dat er dus veel mensen bij betrokken zijn voordat er beslissingen genomen worden”, zegt Willeke. Wahine had tijdens de meeloopdag een duidelijke boodschap voor de burgemeester. “Ik wil de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden.” Zoon vindt dat leuk om te horen.

Op de foto staan Marith Lindhout, Willeke Verhelst en Wahine Wisse (vlnr) met burgemeester Zoon.

BIJDRAGE KIM SINKE<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief