Afbeelding

College Kapelle wil in buidel tasten voor De Vroone

Algemeen

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders is bereid meer geld vrij te maken voor dorpshuis De Vroone in Kapelle. Als onderdeel van een nieuwe overeenkomst met de beheerders geldt vanaf 1 september een vast tarief voor alle maatschappelijke gebruikers. “Dat betekent dat sommigen fors meer gaan betalen en anderen minder, maar zo trekken we de in de loop der tijd ontstane verschillen gelijk”, stelt wethouder Evert Damen.

De gemeenteraad besprak de exploitatie van De Vroone vorige week naar aanleiding van het onderzoek dat Kapelle liet uitvoeren naar een ‘duurzame en gezonde’ exploitatie van de dorpshuizen.

Nieuw “Het onderzoek van Synarchis toont aan dat De Vroone een hogere gemeentelijke bijdrage nodig heeft voor een sluitende begroting”, zegt wethouder Damen. Daarom heeft hij met beheerdersechtpaar Valentijn en José Boeren overlegd over een nieuwe overeenkomst. “We zijn in goed overleg tot een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 31.2000 euro gekomen.” Dit bedrag is volgens Damen ook gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek.

Extra Tot zo’n drie jaar geleden betaalde De Vroone nog aan Kapelle. Daarna begonnen de inkomsten voor het dorpshuis te dalen, totdat de beheerders zelfs geen huur meer konden betalen aan de gemeente, aldus de wethouder. Hij vroeg de gemeenteraad tijdelijk om extra geld om tot een oplossing te komen. “Anders waren de beheerders gestopt, met als gevolg dat het openhouden van het dorpshuis moeilijk zou worden.”

Kwijtschelden Waar De Vroone Kapelle in de oude situatie jaarlijks zo’n 22.000 euro betaalde, stelt de wethouder de raad nu voor de komende jaren voor jaarlijks 31.200 euro subsidie te verstrekken. Daarnaast wil het college ruim 98.000 euro aan achterstallige huur kwijtschelden. Daarmee kost de nieuwe overeenkomst de gemeente ‘fors meer’ geld, bekent Damen. “Maar je zou ook kunnen zeggen, zoals het onderzoek van Synarchis ook uitwijst, dat De Vroone jarenlang te weinig geld kreeg.”

Prikkel Dat het dorpshuis op den duur meer kosten had dan opbrengsten, ligt volgens de wethouder niet aan de bezettingsgraad van De Vroone. “Die was ten tijde van het onderzoek goed en is inmiddels zelfs beter geworden. Er zijn nog wel mogelijkheden voor commerciële activiteiten en die gaten in de agenda zijn ook een prikkel voor de beheerders.”

Tarief Voor de commerciële activiteiten mogen de beheerders zelf een tarief bepalen voor het gebruik van de ruimten. Voor de maatschappelijke partijen, zoals sportverenigingen, wil Damen één tarief laten ingaan per 1 september. Dan gaan sommige gebruikers minder betalen, maar er zijn ook gebruikers die duurder uit zijn. Toch wil Damen de tarieven gelijktrekken, zoals dat ook bij dorpshuis De Wemel in Wemeldinge het geval is. “Met een vast bedrag per vierkante meter komt er logica in het tarief.”

Toekomst Gaat de gemeenteraad akkoord met de nieuwe overeenkomst - op 11 april beslist ze hierover - dan geldt die voorlopig tot en met 2021. De gemeente wil graag een nieuw sportcentrum realiseren aan de Vroonlandseweg en laat onderzoeken of het efficiënter is om het dorpshuis daarin onder te brengen. Het is de bedoeling dat het sportcentrum een kantine met beheerder krijgt, vertelt de wethouder. In plaats van even verderop een tweede beheerder het dorpshuis te laten exploiteren, kan het voordeliger zijn om de horeca voor de kantine en het dorpshuis onder een dak te huisvesten. Dan is er maar een beheerder nodig. “Ik verwacht dit jaar meer duidelijkheid over de mogelijkheden voor een combinatie.”

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / GEMEENTE KAPELLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief