Afbeelding

Kapelle doet beroep op collectief geheugen

Algemeen

KAPELLE – Welk Kapels meisje groeide in haar eigen wereldje op en werd een groot schrijfster? Hoe komen de Gistellisstraat en Bruëlisstraat in Kapelle aan hun naam? De antwoorden op deze vragen zijn te lezen in de canon van de gemeente Kapelle, waarvan het concept nu klaar is.

In dit document over de geschiedenis is bijvoorbeeld ook te lezen dat de oudste vermelding van Wemeldinge dateert van het jaar 1222 en het dorp toen Wimeldinga heette. Inwoners van de gemeente en oud-Kapellenaren kunnen tot 1 april meedenken over de inhoud van de Kapelse canon. “Zo maken we samen het verhaal compleet”, zegt de Kapelse wethouder Jon Herselman.

Gemeentearchivaris De gemeente Kapelle stelt de canon samen om de kennis van de Kapelse geschiedenis te bevorderen. Voor het concept, dat Kapelle vorige week presenteerde, is gemeentearchivaris Frank de Klerk in de historie gedoken om feiten op een rij te zetten. Ook de Culturele Raad van Kapelle is bij de realisatie betrokken.

Collectief geheugen Omdat het woord canon ‘hetgeen in brede kring wordt erkend’ betekent, legt de gemeente de eerste versie nu voor aan de Kapellenaren. “We doen een beroep op het collectief geheugen en horen graag van inwoners en voormalig inwoners of we de juiste onderwerpen hebben uitgekozen en of ze juist omschreven zijn”, vertelt Herselman.

Eversdijk In de canon is bijvoorbeeld te lezen over de voormalige kastelen in Kapelle en het klooster van Biezelinge ten tijde van de Middeleeuwen, de kerkring van Eversdijk in de zestiende eeuw, de voormalige haven van Biezelinge en de Willem-Annapolder uit de zeventiende en achttiende eeuw. Hoofdstukken over de twintigste eeuw zijn gewijd aan mevrouw Marcelle van ’t Hoff-Calou, Schore en Annie M.G. Schmidt.

Aanvullingen “We verwachten meer aanvullingen dan nieuwe verhalen”, zegt de wethouder, zelf 48 jaar geleden geboren in Kapelle en er ook getogen. Mochten inwoners nieuwe feiten aandragen dan moet beoordeeld worden of die kunnen worden toegevoegd aan de canon. “Dat kan lastig zijn. Want is het gegaan zoals iemand het zich herinnert? Maar we laten ons verrassen. Ik ben benieuwd.” Volgens Herselman zijn best veel Kapellenaren bezig met (hun) geschiedenis. “Bijvoorbeeld met het uitzoeken van hun stamboom. Namen als Eversdijk en Balkenende komen hier veel voor.”

Straatnamen Wanneer de canon voltooid is, gebruikt de gemeente Kapelle die bijvoorbeeld voor educatie op de basisscholen. Dan leren de nieuwe Kapellenaartjes onder meer hoe de gemeente aan straatnamen zoals de Petteflet en Jip en Janneke komt.

Reageren De concept-canon is voor iedereen te lezen. Er liggen geprinte versies in het gemeentehuis in Kapelle en het document staat op de gemeentelijke website. Reageren kan tot 1 april 2017.

ARCHIEFFOTO LEON BEEKE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief