Afbeelding

Drukbezochte open dag bij sluizen Hansweert

Algemeen

HANSWEERT – Enkele honderden mensen kwamen zaterdag op de open dag van de sluizenbediening bij Hansweert en de verkeerspost in Wemeldinge af. Ook de geschiedenis van het Kanaal door Zuid-Beveland kreeg veel aandacht.

De open dag stond in het kader van de viering van honderdvijftig jaar Kanaal door Zuid-Beveland. In groepjes van maximaal zes personen konden belangstellenden boven bij de sluizenbediening kijken. Gezien de aard van hun werk en de veiligheid konden de medewerkers geen grotere groepen ontvangen. Geduld was dus geboden, maar dat hadden velen er graag voor over. In de ruimte beneden ontvingen Kees Steeneporte en zijn collega’s de bezoekers. “Ik heb vandaag veel Zeeuws kunnen praten”, merkte Steenepoorte glunderend op. “We zien vooral mensen die ooit gewerkt hebben op of rond het kanaal, zoals voormalige binnenschippers en oud-medewerkers van Rijkswaterstaat. Mensen vinden het leuk om te vertellen hoe het er vroeger aan toe ging en te zien hoe dingen nu gaan.”

Economische ader In het dagelijks leven is Steenepoorte als civieltechnisch adviseur bij Rijkswaterstaat betrokken bij het technisch onderhoud aan de sluizen bij Hansweert, de Kreekraksluizen en de Krammersluizen. “Bij werkzaamheden aan een sluisdeur bijvoorbeeld, moeten we weten wat een loswal aan krachten kan hebben en wat voor kraan er moet worden geplaatst. De aannemer moet zelf ook berekeningen uitvoeren en die gegevens bij ons indienen.” Per 1 oktober is het stormseizoen weer begonnen. “Vanaf dat moment mogen we officieel geen sluisdeur meer vervangen, tenzij daar een zeer ernstige reden voor bestaat. We spreken dan over een calamiteuze situatie. In dat geval moeten we van alles uitzoeken, ook de weersverwachting, en zorgen dat het wisselen zo snel mogelijk gebeurt.” Rijkswaterstaat vindt het belangrijk om te laten zien hoe het belastinggeld wordt besteed en hoe ze werkt. Het Kanaal door Zuid-Beveland is een belangrijke economische ader. “Als hier een stremming ontstaat, heeft dat gevolgen voor het scheepvaartverkeer in heel Nederland. We hebben dus een grote verantwoordelijkheid.”

Registers De in Schore geboren Steenepoorte interesseert zich ook voor geschiedenis en werkte eerder dit jaar mee aan een boekje over de sluizen bij Hansweert. De aanleg van het kanaal was tweede helft negentiende eeuw een enorme stimulans voor de lokale economie en leverde veel werkgelegenheid en bedrijvigheid op. In de jaren vijftig telde Hansweert 33 cafés. Het dorp werd wel ‘Klein Antwerpen’ of ‘Petit Anvers’ genoemd. Tijdens de open dag was er ook van alles te zien over de geschiedenis van het kanaal, het sluizencomplex en de bruggen. Zo lagen er in keurig handschrift ingevulde ‘registers der scheepvaart’ uit 1944 en 1945, een waterstandenoverzicht uit 1903 en overzichten van in– en uitgeklaarde schepen uit 1899 ter inzage. Al met al was Rijkswaterstaat zeer content met de opkomst voor de open dag. De opkomst werd tussen de drie- en vierhonderd personen geschat. Echt magnifiek, vond Steenepoorte.

De sluizen bij Hansweert. BIJDRAGE EN FOTO PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief