Afbeelding

Eerste kunstmarkt Yerseke is een succes

Algemeen

YERSEKE – De nieuwe Kunstkring Reimerswaal had zaterdag haar vuurdoop; voor de eerste keer organiseerde zij in Yerseke een kunstmarkt. De markt werd 's ochtends geopend door wethouder Izak Vogelaar op het Kerkplein. Vanaf de Dreef tot aan de Paardenmarkt stelden bijna twintig kunstenaars hun werk tentoon. Ook was het Oosterscheldemuseum gratis te bezoeken, was er een expositie in de bibliotheek en traden de hele dag verschillende muzikanten op.

De Kunstring, die opereert onder de paraplu van het museum, werd vorig jaar opgericht. Jaap Hollemans (foto, rechts), voorzitter van de kring en bestuurslid van het museum, vertelt dat toen een eerder kunstenaarscollectief uit elkaar viel, besloten werd tot de oprichting van de Kunstkring om Yerseke op de kaart te houden. “We hebben kunstenaars bij elkaar geroepen om te praten hoe wij naar buiten moesten treden. Zo ontstond het idee voor een kunstmarkt”.

Leuk Voor de meesten wat dit iets nieuws, maar kunstenares Ineke de Vries (foto, midden) heeft in Vaals een soortgelijke markt opgezet, die in de loop der jaren uitgeroeid is tot een route. “Het was ontzettend leuk om dit in Yerseke op te zetten. Het was wel moeilijk, want allerlei straten moesten worden afgezet. Gelukkig hebben we toestemming gekregen van de gemeente”.

Knusser Hollemans is erg tevreden over het verloop van het initiatief. “We hebben het zeker niet slecht gedaan. Ik heb gepolst bij een aantal bezoekers en iedereen was erg enthousiast. Ook het niveau van de getoonde kunst vonden zij hoog. Er zijn hier best wat kunstminnende mensen die wel eens wat anders willen dan een mosselfeest of braderie”. Bezoekster Margreeth uit Yerseke is hiervan een goed voorbeeld. “Het is weer eens wat anders. Het staat allemaal wel ver uit elkaar en de kraampjes zouden wat mij betreft wel wat knusser bij elkaar kunnen staan. Mij spreekt het erg aan, maar ik vraag mij af of dat ook voor andere mensen uit het dorp geldt. Hier heerst toch een beetje een cultuur van: doe maar normaal!”.

Aanloop Het aantal bezoekers van de kunstmarkt is niet gemeten maar volgens Cees de Vries (foto, links), als vrijwilliger nauw betrokken bij het museum, is er de hele dag veel aanloop geweest. “Het museum heeft meer dan honderd bezoekers gehad”, vertelt hij. “Het Verdronken-dorpen-project kon rekenen op grote belangstelling en we hadden met een maquette van het verdronken Oud-Reimerswaal een primeur. Die werd vandaag voor het eerst tentoongesteld en zal vanaf nu onderdeel uitmaken van de vaste opstelling”.

Lof Aan de kunstmarkt is veel publiciteit gegeven en ook social media werd ingezet om het evenement onder de aandacht te brengen. “Ik denk dat op de een of andere manier door zo'n markt de drempel toch lager ligt om het museum te bezoeken”, stelt Hollemans. “Onder de bezoekers waren veel Yersenaren die vol lof waren over wat ze zagen. De meesten zijn geen museumbezoekers van huis uit, maar op deze manier trek je ze toch binnen”. Het museum vertelt het verhaal van de groei, bloei en ondergang van de verdronken stad Reimerswaal. Het is de bedoeling dat het museum gaat uitbreiden. Hollemans denkt dat de Kunstkring hier een belangrijke rol in gaat spelen. “We willen in het museum ook wisselexposities hedendaagse kunst kunnen neerzetten. De Kunstkring brengt kunstenaars samen en draagt bij aan erkenning. Samen sta je toch sterker”.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief