Afbeelding

Bij Jack Boone klopt een boxermotor in zijn borst

Algemeen

RILLAND - Jack Boone is techneut tot op het bot. Die liefde zat er bij Boone al vroeg in, want zijn eerste brommer kocht hij op zijn tiende al. "Een Locomotief", vertelt Boone. "Ik kocht hem voor een tientje, mét volle tank! Als ik hem moest volgooien, ging er voor 7,50 gulden benzine in."

Als tiener ging Jack Boone naar de LTS. Hij volgde de opleiding tot timmerman, want volgens zijn vader was er als monteur geen droog brood te verdienen. Na schooltijd schuimde hij vaak een motorzaak af en kwam thuis met posters en folders.

Brommertje Een paar jaar later zocht een bedrijf een klusjesman. De jonge timmerman toonde interesse en was blij verrast toen dat bedrijf een BMW-dealer bleek te zijn. "De eerste dag toen ik de boeiboorden aan het schilderen was, stopte er iemand met een brommertje dat het niet meer deed", vertelt Boone. "Ik heb hem ter plekke, op de stoep, gerepareerd. Toen de eigenaar van de motorzaak dat zag, mocht ik in de werkplaats als monteur aan de slag."

Geracet Van het merk BMW gaat Boones hart sneller kloppen. De robuuste lijn en degelijkheid van BMW-motoren spreekt hem van jongs af al aan. "Het was vroeger een sobere motor, maar dat is de laatste decennia erg veranderd." Toch zijn het vooral de oudere modellen met de kenmerkende boxermotoren die hem bekoren. Boone heeft vroeger op nationaal niveau met motoren geracet. "Ik reed niet mee in de top, hoor. Als de echte klassementsrijders een nieuwe band kochten, nam ik de oude van hen over. Dat was voor mij goed genoeg, ik reed voor mijn plezier. Maar de techniek van de motoren vind ik nog steeds het allermooist."

Caféracer Nu heeft Boone zijn eigen motorzaak: De Knalpot. Daarmee bedient hij inmiddels een internationale klantenkring. Tegenwoordig is het volgens Boone mode om je eigen caféracer te bouwen. Dat is een oude motorfiets die je met exotische onderdelen en special paint helemaal naar je eigen smaak stileert.

BIJDRAGE JAN-KEES DE MEESTER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief