Afbeelding

Oproep waterschap: geen frituurvet in toilet

Algemeen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen drukt de Zeeuwen op het hart geen frituurvet door te spoelen via toilet of gootsteen. Het schap doet deze oproep vanwege oudjaarsdag, de dag waarop er veel oliebollen en andere gefrituurde lekkernijen gebakken worden.

Er zijn speciale inzamelpunten voor frituurvet, benadrukt Scheldestromen. Door het vet daar af te geven, voorkomen mensen volgens het schap verstoppingen thuis en bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties. "Door het in te leveren kan vet bovendien hergebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld biodiesel", laat een waterschapswoordvoerder weten.

Inzamelpunten Afgekoeld frituurvet kan terug gegoten worden in de verpakking of afsluitbare plastic fles. Zo kan het vet met verpakking en al ingeleverd worden bij een inzamelpunt in de buurt, zoals de milieustraat, bij de (sport)vereniging, in de gele container bij de supermarkt of bij het restafval. In dat laatste geval wordt het vet niet hergebruikt. Bij de (sport)verenigingen zet inzamelbedrijf Rotie op verzoek gratis een blauwe ton neer. Voor een volle ton krijgt de vereniging een vergoeding.

Riool Vet geeft verstoppingen in het riool, ook vloeibaar vet. "Dat kost de gemeenschap elk jaar veel geld. De reiniging van een liter gebruikt vet kost de waterschappen 2,80 euro. Dat is het dubbele van de kostprijs van frituurolie in de winkel.

Meer informatie Klik hier voor meer informatie over inleverpunten in de buurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief