Afbeelding

Van Egmond doet ‘rondje Reimerswaal’ met oud en nieuw

Algemeen

KRUININGEN - José van Egmond maakt zich op voor haar eerste jaarwisseling in de gemeente Reimerswaal als burgemeester.

 

Drie maanden is Van Egmond nu burgemeester en inwoner van Reimerswaal en ze kijkt haar ogen uit in de gemeente. “Ik hou van nieuwe uitdagingen en de mensen hier zijn heel hartelijk.”

Melkkloppertje In deze beginperiode staan er allerlei kennismakingsgesprekken op de agenda, zoals met gemeenteraadsleden, brandweerlieden en mensen uit het sport- en verenigingsleven. “Reimerswaal is een hartelijke gemeenschap. Toen ik een melkkloppertje wilde kopen in Yerseke kreeg ik van vier enthousiaste dames bij Hoekman meteen koffie aangeboden. We hebben zo gezellig gekletst dat ik helemaal niet meer weet of ik mijn koffie wel opgedronken heb.”

Opgewekt En Van Egmond kan al meer van dit soort spontane, gastvrije momenten beschrijven. Tijdens haar kennismaking bij voetbalvereniging Rillandia was het donker en regende het pijpenstelen toen ze vertrok. “Iemand bood me meteen aan mee te lopen naar mijn auto. Door dit soort gebaren voel ik me heel welkom. Ik ga iedere dag opgewekt aan het werk.”

Brood Van Egmond wil graag een ‘gewone’, toegankelijke burgemeester zijn. Die boodschap lijkt al over te komen, want de burgermoeder wordt regelmatig aangesproken, vertelt ze. “Mensen zeggen dat ze het leuk vinden dat er nu een vrouw burgemeester is of vragen hoe het met mijn gezin gaat. Heel lief.” Van Egmonds echtgenoot Rienk Janssens en hun drie kinderen Arnout (17), Liselot (14) en Rozemarijn (12) wonen nog in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, waar Van Egmond hiervoor wethouder was. De nieuwe burgemeester woont nu in Kruiningen. Ze ziet haar gezin daardoor meestal alleen in het weekeinde. “Soms krijg ik een telefoontje dat het brood op is”, lacht ze. “Mijn man, die ook werkt, moet nu in zijn eentje het gezin draaiende houden.”

Facetime Haar benoeming tot burgemeester van Reimerswaal heeft veel impact op haar gezin en ze is dankbaar dat haar man en kinderen achter haar carrièrestap staan. “En het is mooi om te merken dat de kinderen meer gaan helpen in het huishouden.” Daarbij hoopt Van Egmond binnenkort samen met haar gezin in Reimerswaal te wonen. Tot die tijd is het veel Facetimen (elkaar zien en spreken via een programma op de smartphone of computer), vertelt Van Egmond.

Jaarwisseling De burgemeester bereidt zich voor op de naderende jaarwisseling. Om overlast tegen te gaan nam haar voorganger, waarnemend burgemeester Piet Zoon, strengere maatregelen rondom oud en nieuw en die zijn ook dit keer weer van kracht. Zo zijn vreugdevuren aan banden gelegd en geldt er een alcoholverbod in Krabbendijke. Van Egmond hoopt op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie te kunnen terugblikken op een feestelijke jaarwisseling in Reimerswaal, zonder enorme schades. “Het gaat in deze weken vooral over wat er allemaal niet mag, maar ik kijk ook erg uit naar de jaarwisseling. Ik ga een ronde doen door de gemeente en ben benieuwd hoe de mensen hier oud en nieuw vieren.”

Op de foto bezoekt de burgemeester de vrijwilligersbijeenkomst in Waarde. FOTO COBY WEIJERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief