De herdenking van de Watersnoodramp in februari 2017.
De herdenking van de Watersnoodramp in februari 2017. Foto: Coby Weijers

Herdenkingen voor Ramp in Kruiningen en Oostdijk

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 zich voltrok. In de gemeente Reimerswaal vinden donderdag 1 en vrijdag 2 februari herdenkingen plaats in Kruiningen en Oostdijk.

In Oostdijk organiseren de dorpsbewoners zelf de herdenkingsactiviteiten. Hier vindt onder meer in Dorpshuis Apeldoorn op donderdag 1 februari een plechtigheid plaats met schoolkinderen. Ook zijn er toespraken, muziekuitvoeringen en kransleggingen.
Op donderdag 2 februari is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in het dorpshuis. Leen de Bat vertelt over rampervaringen en de hulpverlening. Kinderen dragen gedichten voor en spelen muziek. Ook kunnen aanwezigen beelden van de watersnood in Oostdijk bekijken en ervaringen uitwisselen.

Kruiningen
In Kruiningen komen op donderdag 1 februari onder meer geëvacueerden van de Ramp en mensen uit gastgezinnen die hun huis openstelden samen bij een reünie. Zij maken een bustoer langs memorabele plekken in de gemeente.
Vanaf 19.00 uur is er een ceremonie in de Johanneskerk in Kruiningen, met onder meer samenzang en toespraken. Jasper Goedbloed deelt een ooggetuigenverslag. Basisschoolleerlingen noemen de namen van de 77 slachtoffers van de Watersnoodramp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief