Piet en Marie Baas uit Krabbendijke zijn nog steeds onafscheidelijk. FOTO KIM SINKE
Piet en Marie Baas uit Krabbendijke zijn nog steeds onafscheidelijk. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Piet en Marie Baas zijn 60 jaar getrouwd

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE - Sinds oktober 1953 zijn Piet Baas (81) en Marie Baas-Harthoorn (82) onafscheidelijk. Dinsdag (13 februari) vierden de twee hun zestigjarig huwelijk.


Piet en Marie leerden elkaar kennen op een zaterdagavond in cafetaria De IJsbeer in Krabbendijke. Een paar jaar later trouwden ze.

Centrifuge
In Krabbendijke kwam de jeugd ruim zestig jaar geleden samen in de cafetaria. Piet kwam op de fiets vanuit Rilland naar Krabbendijke en zag daar Marie, toen afkomstig uit Oostdijk, voor het eerst. Zij kwam daar voor een frietje en een ijsje, maar het bracht hen meer. “Nadat we elkaar een paar keer gezien hadden, vroeg ik of ik haar naar huis mocht brengen en dat mocht”, vertelt Piet stralend. “Toen we verkering hadden is Piet heel wat keren heen en weer gefietst, het was toch iedere keer tien kilometer heen en tien kilometer terug”, aldus Marie.
Het echtpaar trouwde in Kruiningen en ging in Oostdijk wonen. Piet werkte als vrachtwagenchauffeur en Marie was thuis om voor de kinderen te zorgen. Daarmee had ze het erg druk. “We hebben zes kinderen en in die tijd moest de was nog met de hand gedaan worden dus toen er eenmaal een centrifuge werd aangeschaft was ik erg blij. Mijn zus kwam kijken, want zij had er geen en samen hebben we zitten kijken hoe de centrifuge zijn werk deed.”
Piet had buitenom zijn werk nog veel activiteiten om zich mee bezig te houden. Hij hielp op een school om allerlei klusjes te doen, was vrijwilliger bij de kerk en jarenlang lid van het mannenkoor van de kerk. Toen de kinderen op een leeftijd waren dat ze een huis kochten heeft Piet geholpen met klussen en schilderen.

Kaartlezen
Piet en Marie zijn opa en oma van veertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Om dichter bij hen in de buurt te wonen, verhuisden ze 33 jaar geleden naar Krabbendijke. Daar wonen ze nog steeds met veel plezier. Op latere leeftijd gingen ze vaak op vakantie met de caravan. Ze hebben twaalf Europese landen gezien. “Noorwegen is het mooist. We zijn daar vier keer geweest”, vertelt Piet. Ook Oostenrijk en Zwitserland staat hoog op hun lijst van mooie landen. Marie kan goed kaartlezen, maar de laatste jaren bracht het navigatiesysteem uitkomst. Ze presteerden het om tegen de kinderen te zeggen dat ze naar Noorwegen gingen, om vervolgens een kaart uit Zwitserland te sturen. Hun zoon dacht dat ze de Tomtom ondersteboven hadden gehouden, maar op het laatste moment hadden ze gewoon meer zin in Zwitserland.

Feest
Zaterdag viert het paar met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hun diamanten huwelijk. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief