Te Deum Laudamus repeteert de Johannes Passion.
Te Deum Laudamus repeteert de Johannes Passion. Foto: Peter Urbanus

Te Deum Laudamus brengt Johannes Passion

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Christelijke Oratoriumvereniging Te Deum Laudamus brengt zaterdag 17 maart de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore in de Hervormde Kerk van Kapelle.

Voorafgaand aan het concert repeteren de leden van Te Deum Laudamus nauwgezet, bijvoorbeeld in de Vredeskerk in Goes-Oost (foto). De ongeveer twee uur durende en uit veertig delen bestaande Johannes Passion is geen gemakkelijk stuk en dirigent Pim Overduin is niet snel tevreden. Veel aandacht gaat naar de details en accenten. Meerdere keren legde de dirigent tijdens de repetitie partijen stil om de puntjes op de i te zetten. “Overdrijf eens dat schreibe”, benadrukte hij met rollende r. “Zing overtuigd, met duidelijke woorden. Een beetje meer sjeu, graag.” De leden zijn enorm gemotiveerd en volgen de aanwijzingen graag op. En tussendoor kan er best even gelachen worden.

Klassiek

Te Deum Laudamus betekent ‘Wij loven U, o God!’. De vereniging bestaat ruim zestien jaar en de leden komen van de Bevelanden, Tholen en Walcheren. Het oudste lid is 84 jaar, maar het is een overwegend vrij jong koor dat met name klassieke muziek brengt.

Eerder voerde het gezelschap het Weihnachtsoratorium van J.S Bach, de Messiah van G.F. Händel, Paulus van Felix Mendelssohn Bartholdy en de Krönungsmesse van Mozart uit, maar ook Duitse Barok en Engelse koormuziek. Ook nieuwere muziek komt aan de orde, zoals de Mis in D van Arie J. Keijzer.

Dirigent

Te Deum Laudamus laat zich bij concerten begeleiden door een professioneel orkest of, zoals tijdens de repetities, een organist. Overduin is sinds 2015 dirigent. Hij komt uit Middelburg en studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1995 slaagde hij cum laude voor directie, met een uitvoering van het Requiem van Mozart en de Funeral Anthems van Purcell door het Leiden English Choir.

Hoofdconcert

Een hoofdconcert als de Johannes Passion verzorgt Te Deum Laudamus eens per jaar. “Hierna gaan we met ‘Ein Deutsches Reqiem’ van Brahms verder”, zegt secretaris Nellie van der Wilt. “Dat brengen we volgend jaar.” Daarnaast staan er altijd enkele kleinere concerten op het programma.

Open

Op 4 april houdt het koor een open repetitie, om nieuwe leden te vinden, in de Mozeskerk in Biezelinge, waar de leden normaal gesproken om de week repeteren. De vereniging heeft vooral behoefte aan tenoren en bassen.
Klik hier voor meer informatie.

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief