Yerseke vanuit de lucht.
Yerseke vanuit de lucht. Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Irvin W. van Hemert

'Woningaanbod toekomstbestendig maken is een uitdaging'

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De woningbehoefte verschilt sterk per dorp in Reimerswaal. “Kruiningen heeft door de nieuwe wijk Veerhaven voorlopig genoeg huizen, maar in Krabbendijke zit de markt muurvast”, vertelt wethouder Jaap Sinke. “Daar is behoefte aan woningen voor gezinnen.” Om strategisch te kunnen bouwen, liet de gemeente de woningbehoefte in kaart brengen.




De gemeente Reimerswaal heeft nu per kern voor de periode tot pakweg 2030 de woningbehoefte en -voorraad in beeld. “De tijd dat we tegen projectontwikkelaars zeiden ‘ga je gang’, is voorbij”, zegt wethouder Sinke. “We praten nu over de wensen en visie en houden in de gaten waar welk type woningen komen.”

Doorstroming
In het algemeen is er in Reimerswaal behoefte aan woningen voor jonge mensen en oudere senioren, zegt de wethouder. Per kern legt het onderzoeksrapport verschillen bloot. “In Hansweert is er aandacht voor de sociale woningvoorraad. Huurwoningen moeten beschikbaar blijven.”

In Krabbendijke zit de woningmarkt vast door gebrek aan doorstroming, schetst de wethouder. “Er is behoefte aan gezinswoningen en levensloopbestendige huizen. We verwachten hier een groei aan woningbehoefte.”

Levensloopbestendig
Het onderzoek geeft volgens Sinke geen aanleiding tot nieuwbouw in Kruiningen. “Wel letten we op de sociale woningvoorraad, omdat er veel koopwoningen bijgekomen zijn.” Mensen willen graag wonen in Oostdijk, aldus de wethouder. “Er blijft vraag naar gezinswoningen, maar de bestaande nieuwbouwplannen zijn voldoende. Ook moeten er in Oostdijk woningen levensloopbestendig worden gemaakt.”

In Rilland moeten woningen levensloopbestendig worden gemaakt. De nieuwbouwplannen voor Waarde zijn voldoende voor de vraag naar huizen. In de grootste kern Yerseke blijven nieuwe huizen gewild. Hier kijkt de gemeente naar inbreidings- en herstructureringslocaties voor nieuwbouw.

Problemen
Het rapport bevat ook speerpunten voor het toekomstbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. Doordat mensen langer thuis blijven wonen, moeten huizen hiervoor in veel gevallen geschikt worden gemaakt. “Daarbij loop je tegen financiële en praktische problemen aan. Er dreigt een groep inwoners te ontstaan die moeite heeft om in de eigen woning te blijven wonen. Maar wie betaalt het vernieuwen van woningen? En het is niet mogelijk om alle woningen geschikt te maken voor senioren.” Met deze vraagstukken moet de gemeente aan de slag, aldus Sinke.

De gemeente gebruikt de uitkomsten voor het ontwikkelen van haar woonvisie. “We willen er bij een groeiende bevolking voor zorgen dat de inwoners in het juiste type huizen kunnen wonen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief