Afbeelding
Foto: Linda Hemmes

Leefmeester José van Calla Lelie begeleidt u liefdevol op uw laatste weg

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - We weten allemaal dat het leven eindig is, maar de wensen voor ons afscheid op papier zetten doen we niet zo makkelijk. José van Rijsbergen van Calla Lelie helpt u hierbij. Ook begeleidt José als leefmeester mensen in hun laatste levensfase. "Sterven doe je alleen, maar je staat er niet alleen voor", legt José uit.

José heeft opleidingen gevolgd tot uitvaart- en ritueelbegeleider en leefmeester en heeft veel ervaring in de uitvaartwereld. "We vinden het allemaal belangrijk om wensen rondom de dood vast te leggen, maar toch schuift bijna iedereen dit voor zich uit. Daardoor worden nabestaanden geconfronteerd met allerlei moeilijke keuzes voor de uitvaart." Als leefmeester met een nuchtere houding en een groot hart wil José dit voorkomen. Ze adviseert iedereen zijn laatste wensen op papier te zetten.

Draaglijker

Wie Calla Lelie inschakelt, kan samen met José alle zaken rondom de dood en de uitvaart regelen, zoals het testament en de keuze om wel of niet donor te zijn. "Sommige zaken zijn ingewikkeld, bijvoorbeeld bij een samengesteld gezin of ruzie in de familie. Ik ontzorg mijn cliënt dan." U bepaalt wat José regelt, wanneer ze langskomt en met welke naasten zij contact heeft. "Als er frustraties zijn, probeer ik die weg te nemen. Bijvoorbeeld ruzie met een familielid kan ik niet oplossen, maar ik kan wel de zorg hierover bij mijn cliënt weghalen."

Iedereen wil graag zijn leven lang voor zijn of haar naasten zorgen. "Maar als je niets regelt voor je afscheid, laat je hen met veel vragen achter." Als leefmeester wil José bereiken dat iemand kan sterven zoals hij of zij wil en dat nabestaanden achterblijven met het gevoel dat 'het goed is zo'. "Dat maakt het drama van het verlies draaglijker." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief