Veteraan Maurice le Noury hoopt de Franse herdenking dit jaar weer te bezoeken.
Veteraan Maurice le Noury hoopt de Franse herdenking dit jaar weer te bezoeken. Foto: Britta Janssen

Kapelle staat donderdag in teken van Franse herdenking

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle vindt morgen (donderdag) voor de 69e keer de Franse herdenking plaats. Bij deze plechtigheid staan de aanwezigen stil bij de zevenhonderd Fransen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen bij hun strijd voor de bevrijding van Nederland. Bij de herdenking zijn verschillende Fransen aanwezig.

In mei 1940 kwamen drieduizend Franse militairen Nederland te hulp. Rond 16 mei werd er gevochten langs het Kanaal door Zuid-Beveland en zo'n tachtig Fransen stierven op Kapels grondgebied. De Kapelse bevolking ontfermde zich over de oorlogsslachtoffers en begroef hen op de algemene begraafplaats.


Marokkaans-Frans

Na de Tweede Wereldoorlog werd deze begraafplaats aangewezen als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu 228 graven.
Ook wordt er bij de ceremonie stilgestaan bij de hulp van Marokkaans-Franse militairen, van wie er twintig in Kapelle begraven zijn.

1950

Sinds 1950 houdt de gemeente Kapelle ieder jaar een grote officiële herdenking, in overleg met de Franse ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français. De ceremonie vindt plaats op of rond 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens.

Dankbaar

Bij de plechtigheid, die openbaar toegankelijk is, zijn de ambassadeurs of consuls van Frankrijk en Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachés van diverse landen, veteranenorganisaties en Franse en Marokkaanse organisaties.

Ook vertegenwoordigers van Orry-la-Ville, de zusterstad van Kapelle, wonen de herdenking bij. Vorig jaar kreeg de inmiddels 96-jarige veteraan Maurice le Noury een respectvol applaus toen hij bij de ceremonie een krans legde voor zijn overleden kameraden. Le Noury was dankbaar dat hij bij de herdenking kon zijn en hoopt dat dit jaar weer te zijn.

Programma

Donderdag is er om 16.00 uur een stille tocht naar de begraafplaats vanaf het gemeentehuis in Kapelle. Vanaf 16.20 uur zijn er korte toespraken van burgemeester Huub Hieltjes van Kapelle, de ambassadeur van Frankrijk en de ambassadeur van Marokko. Om 16.40 uur klinkt de ‘Last Post’, gevolgd door een minuut stilte. Daarna worden het Nederlandse, Marokkaanse en Franse volkslied gespeeld en de kransen gelegd. Schoolkinderen leggen bloemen bij de graven.

Om 17.30 uur sluit de herdenkingsplechtigheid met een defilé langs het monument. Dit is geschonken door comité Souvenir Francais aux Pays-Bas. De Nederlandse beeldhouwer Antoon Molkenboer, die vaak in Frankrijk verbleef, heeft het monument ontworpen. Het is gemaakt in Frankrijk. Op 16 mei 1946 werd het onthuld bij de ingang van de begraafplaats. Het is geschonken door de Kapelse burgers. Het monument bestaat uit een zuil met inscriptie en daarop een Gallische haan.

Klik hier voor meer informatie.

Toujours Kapelle biedt ook educatieve activiteiten. FOTO JENINE HOOGLANDER


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief