De kinderen van de Moolhoek uit Kapelle bij een legervoertuig van Vitality.
De kinderen van de Moolhoek uit Kapelle bij een legervoertuig van Vitality. Foto: Kim Sinke

Oorlogsmuseum Vitality ontvangt veel schoolklassen tijdens Toujours Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - De zesde editie van Toujours Kapelle is in volle gang. Er vinden diverse activiteiten rondom de Franse herdenking plaats. Voor Andries Looijen van Oorlogsmuseum Vitality is het een drukke week. Er komen ieder jaar veel schoolklassen naar zijn museum tijdens Toujours Kapelle.

De kinderen krijgen bij Vitality door de museumvrijwilligers in woord en beeld zoveel mogelijk bijgebracht over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Seinen

Zo namen vorige week leerlingen van de Johannes Calvijnschool uit Wolphaartsdijk en de Moolhoek uit Kapelle (foto) een kijkje bij Vitality. Ze kregen uitleg in het museum en konden vragen stellen over wat ze allemaal zagen.

Museumvrijwilliger Louis Brugge vertelde de kinderen onder meer over wat er in en om Kapelle gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook kreeg hij vragen als: hoe werkt een handgranaat? Welke wapens werden gebruikt in de oorlog? En hoe zwaar is een legervoertuig?

De leerlingen kregen zowel binnen als buiten van alles te zien. Buiten op het museumterrein stond een tent met verschillende communicatiemiddelen uit de Tweede Wereldoorlog. De kinderen mochten bellen en seinen met de apparaten. Zo kwamen ze erachter dat de eerste mobiele telefoon die toen gebruikt werd niet in je broekzak past en heel zwaar is.

Franse Slagmars

Toujours Kapelle duurt nog tot en met zaterdag (19 mei). De laatste dag staat onder meer het wandelevenement de Franse Slagmars op het programma.

BIJDRAGE KIM SINKE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief