Afbeelding
Foto: Picasa

Bunkers uit Tweede Wereldoorlog open op Bunkerdag

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. Onder meer bunkers in Vlissingen en Dishoek zijn toegankelijk.

Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen de bunkers nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Tijdens de Bunkerdag kan het publiek ze van binnen bekijken. In Groede gaat voor het eerst tijdens de Bunkerdag een bijna compleet stützpunkt open. De bunkers waren tijdens de oorlog gecamoufleerd als woonhuizen. Sporen van gevecht zijn nog te zien bij de bunkers van Dishoek. In Vlissingen wordt speciaal voor deze dag een bunker met pantserstalen koepel leeggepompt en geopend.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Niet alleen moesten vele kustbewoners evacueren. Soms moesten zij zelfs meehelpen aan de kustverdediging. Zo was het geval na een bezoek van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel aan Walcheren. Hij vond dat er onvoldoende gedaan was om Walcheren te beschermen tegen een geallieerde landing. Na zijn vertrek lieten de Duitse autoriteiten onmiddellijk weten dat mannen tussen de 15 en 60 jaar opgeroepen werden om luchtlandingshindernissen te plaatsen.

Vrijwilligers
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Voor het eerst zijn de bunkers in Groede te bezichtigen. Tijdens de oorlog waren zij gecamoufleerd als bunkerdorp. De sporen van opgeschilderde ramen en zelfs een paardenstal zijn nog altijd zichtbaar. In Vlissingen wordt een bunker met pantserstalen koepel leeggepompt en geopend. Het is de enige bunker in zijn soort in Nederland. Hier wordt onder meer een lezing gegeven.

Decodeermachine

Er zijn maar liefst 5 bunkers open in Dishoek, waaronder een Hospitaalbunker. Ze bevinden zich allemaal in de duinen. Op 1 november 1944 lag deze batterij zwaar onder vuur en werd er hevig gevochten. Dat is nog goed te zien bij manschappenbunker die flink wat schade opgelopen heeft. Ook krijgen bezoekers hier meer te horen over de Enigma; een decodeermachine waarmee versleutelde berichten verstuurd konden worden.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief