Afbeelding
Foto: CreativeCommons

Kapelle heeft goed financieel jaar achter de rug

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft 2017 afgesloten met een overschot van 4.294.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die de gemeente vorige week presenteerde.

De grootste meevaller in 2017 boekte de gemeente Kapelle met de verplichte winstneming op de grondexploitaties. Vanaf 2017 zijn gemeentes verplicht om tussentijds de winsten op grondexploitaties al te verwerken in de cijfers. Tot 2017 deed Kapelle dit pas wanneer de woonwijken en bedrijventerreinen volledig klaar waren. Het gaat om een totaalbedrag van 3.956.000 euro, liet de gemeente vorige week weten. Andere meevallers noemde ze een extra bijdrage uit het Gemeentefonds van 243.000 euro en een incidentele meevaller door de verkoop van een perceel grond à 290.000 euro. Er waren ook een aantal tegenvallers. Met name de kosten van jeugdhulp zijn volgens de gemeente fors toegenomen; 597.000 euro.

Armoedebeleid

Kapelle liet weten op een goed financieel jaar terug te blikken. 'In 2017 is er veel in gang gezet en gerealiseerd.' Zo besloot de gemeenteraad dertien miljoen euro beschikbaar te stellen voor het realiseren van het nieuwe sportcentrum Het Groene Woud in Kapelle. Dit jaar vindt verdere besluitvorming plaats over het wel of niet realiseren van een doelgroepenbad.
Verder bereidde de gemeente zich in 2017 voor op het invoeren van het afvalscheidingssysteem Diftar dit jaar bij huishoudens met een verzamelcontainer. In Wemeldinge is het toeristisch entreepunt aan de Oosterschelde gerealiseerd en voor de hele gemeente is er een integrale aanpak vastgesteld voor het armoedebeleid.

Sparen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om, net zoals vorig jaar, het overschot grotendeels - drie miljoen euro van de 4.294.000 euro - te gebruiken om te sparen voor het nieuwe sportcentrum. De reserve sportcentrum groeit daarmee naar 4,8 miljoen euro. 'Hiermee zitten we op de afgesproken koers.'

De gemeenteraad bespreekt in haar vergadering van dinsdag 19 juni de jaarrekening en het jaarverslag. Op dinsdag 3 juli neemt de gemeenteraad er een besluit over.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief