Rick Zwemer en George van Koeveringe organiseren een wielertocht voor het goede doel.
Rick Zwemer en George van Koeveringe organiseren een wielertocht voor het goede doel. Foto: organisatie

Kapelse wielrenners in actie voor Ecuador

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Oud-wedstrijdrenner George van Koeveringe uit Kapelle en zijn kompaan Rick Zwemer houden op zaterdag 30 juni een toertocht van Rilland naar Hardinxveld-Giessendam en terug. De opbrengst komt ten goede aan een hulpproject in Ecuador.

Op dit moment zijn er ruim dertig deelnemers, maar Van Koeveringe en Zwemer mikken op vijftig tot zestig wielrenners. Eerstgenoemde organiseerde de afgelopen jaren al vaker dergelijke toertochten voor het goede doel. Dit jaar is dat de organisatie Latin Link en heeft de ronde de naam ‘Ronda por Latina’ gekregen.

Neusparasiet

Het idee is dit jaar afkomstig van Zwemer. Zijn zwager Jaap Bezemer is tropenarts en werkt samen met zijn vrouw Linda in een ziekenhuis in Ecuador. “Het ziekenhuis ligt aan de rand van het Amazonegebied. Daar komt de neusparasiet Leischmania voor, die de neusholte van de patiënten aantast en zo hun gezicht onherstelbaar beschadigt. Er is een middel dat hiertegen goed werkt, maar daarvoor hebben de mensen geen geld”, verklaart hij. De opbrengst van de fietstocht is deels voor medicijnen bestemd.

Audiobijbels

Daarnaast willen de twee van de opbrengst audiobijbels bekostigen. “Veel mensen daar kunnen niet lezen. Zo kunnen ze toch kennis maken met het Nieuwe Testament. Tenslotte willen we ook Latin Link zelf ondersteunen.” Hoewel Van Koeveringe en Zwemer lid zijn van een kerk in Kapelle benadrukken ze dat alle deelnemers van harte welkom bij de toertocht. Omdat Latin Link in Hardinxveld-Giessendam is gevestigd, hebben de twee gekozen voor een parcours vanuit Rilland naar en van die plaats in Zuid-Holland.

Route

De fietsers gaan vanaf Rilland over de Oesterdam naar Steenbergen. Vervolgens gaan ze via de Biesbosch en de Moerdijkbrug naar Hardinxveld-Giessendam. Terug rijdt de wielerploeg van Gorinchem, achterlangs Breda en via de Noord-Brabantse bossen en een stukje Kalmhoutse Heide terug naar Rilland.

Divers

Het wordt een prachtige tocht van naar keuze 100 of 200 kilometer lang, beloven de organisatoren. De gemiddelde snelheid zal op 28 kilometer per uur liggen. De groep deelnemers is ieder jaar heel divers, zegt Van Koeveringe. “De jongste is vijftien jaar, de oudste in de zestig. We hebben ook al de nodige sponsors gevonden, maar meer zijn er altijd welkom.”
Het is de bedoeling dat de opbrengst komende zomer aan Latin Link wordt overhandigd. 

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief