Het echtpaar Annie en Leen Sinke uit Kruiningen.
Het echtpaar Annie en Leen Sinke uit Kruiningen. Foto: Kim Sinke

Annie en Leen Sinke na koppelactie 60 jaar getrouwd

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Het begon met tussen de middag een boterham eten bij de sluis van Wemeldinge. Nu, ruim zestig jaar later kunnen Leen (82) en Annie (79) Sinke er nog om lachen hoe een vriendin van Annie hen heeft gekoppeld. Dinsdag vierde het Kruiningse paar het diamanten huwelijksjubileum.

Door de Watersnoodramp van 1953 was Annie, geboren en getogen in Kruiningen, geëvacueerd naar Goes. Ze ging in Wemeldinge naar school. Tussen de middag at ze met een groepje de boterhammen bij de sluizen, want een kantine was er niet. In die tijd werkte Leen naast de school van Annie en ook hij ging richting de sluizen voor de lunch. Het eerste contact werd daar gelegd.

'Toevallig'

Na een tijdje elkaar niet gezien te hebben, wilde Leen toch graag weer in contact komen met Annie. Een vriendin van haar zorgde er zonder dat Annie het wist voor dat ze allebei 'toevallig' in Yerseke waren, waar Leen in die tijd woonde. Vanaf dat moment zijn de twee bij elkaar. "De Ramp heeft voor ons toch iets goeds opgeleverd", blikt Leen terug.

Vliegtuigtechnicus

Het echtpaar ging in Kruiningen wonen en woont daar nog steeds. De man des huizes is opgeleid als elektricien en was daarna jarenlang vliegtuigtechnicus. Annie heeft voor coupeuse geleerd, maar is later huishoudelijk werk gaan doen. Ook was ze koffiejuffrouw in het gemeentehuis van Kruiningen.

Dochters

Het stel heeft twee dochters en vijf kleinkinderen. Toen Leen op zijn achtenvijftigste stopte met werken nam hij enkele huishoudelijke taken over. "Ik vond het fijn als ik na mijn werk thuis kwam en dat het eten klaarstond", vertelt Annie. "De rollen waren omgekeerd."

Reizen

In de afgelopen zestig jaar zijn Annie en Leen veel op reis geweest. Hun eerste vakantie was op de fiets met krantenfietstassen van de ouders van Annie. Ze fietsten van de ene jeugdherberg naar de andere. Niet veel later werd er een auto aangeschaft en een bagagewagentje. Het gezin breidde uit en het wagentje werd ingeruild voor een vouwwagen. Toen de kinderen groot genoeg waren, werden er vakanties buiten Europa geboekt. Ze maakten veel vliegreizen naar onder andere Thailand, Egypte, Sri Lanka en Cyprus.

Cruise

Hun laatste reis was afgelopen jaar een cruise. Voor beiden was dit een hele mooie reis. "We zijn begonnen met de fiets en geëindigd met een cruise. En alles wat daar tussen ligt, hebben we ook gedaan en ontzettend veel moois gezien", verklaart Leen.

Annie en Leen hebben hun bijzondere huwelijksjubileum gevierd met familie. Ook bracht burgemeester José van Egmond van Reimerswaal hen een bezoekje.

BIJDRAGE KIM SINKE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief