Afbeelding

Lijmpoging coalitie Kapelle mislukt

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Vertegenwoordigers van de uiteen gevallen Kapelse coalitie van VVD, SGP en CDA hebben maandagmiddag tevergeefs geprobeerd er alsnog samen uit te komen. "De lijmpoging is mislukt", laat VVD-voorman Jon Herselman maandagavond namens de drie partijen weten.   

"De standpunten zijn ongewijzigd gebleven, waardoor de lijmpoging geen kans van slagen heeft", maakt Herselman bekend. "Om deze reden dient SGP-wethouder Marco Kleppe zijn ontslag in."

Vertrouwen

Anderhalve week geleden stapte de SGP op uit de coalitie vanwege de opstelling van de VVD rondom de zondagsopenstelling voor winkels. In het coalitieakkoord was de openstelling van winkels op zon- en feestdagen opgenomen, maar alleen voor het toeristische Wemeldinge. Bij de behandeling van dit voorstel in de gemeenteraad op 29 mei stelden Gemeentebelang, PvdA en D66 voor de winkelopenstelling op zon- en feestdagen in de hele gemeente toe te staan. Dit amendement behaalde een meerderheid in de raad, omdat ook de VVD ermee instemde. Hiermee verspeelden de liberalen het vertrouwen van de staatkundig gereformeerden, aldus SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst. De SGP stapte uit de coalitie.

Onbegrijpelijk

'De handelswijze van de VVD is onbegrijpelijk', reageerde het CDA op het uiteenvallen van de coalitie. Bij het eerste moeilijke beslismoment voor de nieuwe coalitie heeft de VVD volgens de christendemocraten gekozen voor zichzelf en niet voor de coalitie. 'Een moeilijk te verteren keuze die hard is aangekomen.'



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief