Kees Verburg wil inwoners meer betrekken bij de politiek.
Kees Verburg wil inwoners meer betrekken bij de politiek. Foto: Britta Janssen

Kees Verburg wil Reimerswaal 'nog leuker maken’

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Na twaalf jaar raadslidmaatschap zit Kees Verburg (52) voortaan op een andere plek in de raadszaal van het gemeentehuis in Kruiningen: aan de wethouderstafel. Voor deze nieuwe functie zegde de geboren en getogen Hansweertenaar zonder spijt zijn baan bij de Koninklijke Luchtmacht op. “Het is een uitdaging om als wethouder aan de slag te gaan”, vindt hij.

In het gemeentehuis van Reimerswaal is Kees Verburg na ruim een decennium PvdA-raadslidmaatschap geen onbekende meer. In de loop der jaren werd het zijn ambitie om wethouder te worden en na de gemeenteraadsverkiezingen van maart kwam die wens uit.

Leuker

Vooraf meedenken, voorstellen maken voor de gemeenteraad en vervolgens uitvoering geven aan genomen besluiten zijn nieuwe werkzaamheden die Verburg aanspreken aan zijn nieuwe functie. “Ik wil graag samen met het college (van burgemeester en wethouders, redactie), de ambtenaren, gemeenteraad en de inwoners Reimerswaal nog leuker maken.”

Reimerswaal heeft wat Verburg betreft al veel te bieden, ook qua voorzieningen. “Iedere kern heeft onder andere een school en winkel en Reimerswaal is rijk aan natuur. Het is een mooie gemeente om te wonen.”

Bekendheid

Reimerswaal moet wat ze te bieden heeft echter beter verkopen buiten de gemeente, vindt de nieuwe wethouder. Hij noemt het dan ook een goede zaak dat de gemeente een beleidsplan voor toerisme en recreatie heeft gemaakt. Reimerswaal moet alle aantrekkelijke voorzieningen beter in de schijnwerpers zetten en ze meer met elkaar verbinden, stelt Verburg. “Zodat bijvoorbeeld toeristen in Yerseke ook weten dat er een zwembad is in Kruiningen en een bed&breakfast in Hansweert.” Er zijn steeds meer ouderen die best wat te besteden hebben en zij moeten Reimerswaal beter weten te vinden. “Er kan veel meer.”

Chaos
In de planning staat ook een aanpak voor de drukke Havendijk in Yerseke. “Door de bedrijvigheid en aanwezigheid van toeristen en ander verkeer is het daar een chaos. We werken nu aan plannen waardoor die verkeersstromen beter samengaan.”

Betrokkenheid
Opgegroeid in een ‘rood nest’ is Verburg al twintig jaar betrokken bij de PvdA. “Kees Knuit, de vroegere wethouder, heeft me enthousiast gemaakt voor het raadswerk. Ik voel me thuis bij de PvdA. We maken geen onderscheid tussen mensen, iedereen doet mee. De PvdA gaat voor de inclusieve samenleving.”

Hij wil mensen ook graag meer betrekken bij de politiek. “Je merkt vaak dat inwoners niet goed begrijpen hoe een gemeente werkt. Ik hoop dat het project ‘Gast van de raad’ kan bijdragen aan betrokkenheid vanuit de samenleving.” Bij dit nieuwe project wil Reimerswaal inwoners persoonlijk uitnodigen voor een raadsvergadering waarbij zij ook uitleg krijgen over de besluitvorming.

Luchtmacht
Na de meao kwam Verburg - in zijn vrije tijd zet hij zich in voor muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert en loopt hij graag hard - bij de Koninklijke Luchtmacht terecht. Als laatste werkte hij op het hoofdkantoor in Breda als hoofd ondersteuning voor de directie.

Strandje
In zijn nieuwe functie heeft hij al een langverwachte wens van zijn dorpsgenoten in Hansweert kunnen vervullen. Vorige week mocht Verburg zand lossen voor het strandje bij Hansweert. “Dat dit jaren heeft geduurd komt echt door de wet van Murphy. We hadden met eigenaren en vergunningaanvragen te maken en in het enthousiasme is er een paar keer te vroeg een realisatiedatum genoemd.” Verburg vindt het mooi dat het strandje er nu is, ook in relatie tot recreatie en toerisme. “De campers staan soms in de rij om daar de dijk op te rijden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief