Ilona Punt en Stefan Verhoeve.
Ilona Punt en Stefan Verhoeve.

'Glutenvrij eten hoeft niet beperkend te zijn'

Door: Britta Janssen Algemeen

De uit Zeeland afkomstige Ilona Punt heeft samen met haar partner Stefan Verhoeve het tweede deel van 'Opscheppen', een glutenvrij kookboek, uitgebracht. De opbrengst gaat deels naar de Maag Lever Darm Stichting.

‘Opscheppen’ bevat naast recepten ook verhalen. Genieten staat centraal. Omdat de Maag Lever Darm Stichting dit ook nastreeft, kozen Punt en Verhoeve ervoor de opbrengst van het boek deels aan deze stichting te schenken.

Website
Het idee voor de kookboeken komt voort uit de website metzondergluten.com, die de twee zo'n zes jaar geleden lanceerden. Er was destijds nog niet zoveel bekend over glutenintolerantie. De verhalen zijn geschreven met én zonder glutenperspectief.

Dieet

Punt heeft coeliakie. “Ze was al zestien toen dat vastgesteld werd”, legt Verhoeve uit. “Ze is heel ziek geweest. Gelukkig voelt ze zich nu weer top, maar je kunt met korte- en langetermijneffecten te maken krijgen. Jarenlang een verkeerd dieet volgen kan de darmwand zo aantasten dat er blijvende schade ontstaat. We willen dit voorkomen en brengen daarom deze boeken uit.”

Recepten
Alle recepten in het boek zijn glutenvrij en bewijzen volgens de twee dat glutenvrij eten ook lekker is voor mensen zonder glutenintolerantie. Glutenvrij eten, van bij de borrel en koffie tot diner, hoeft volgens hen niet heel anders of beperkend te zijn. "Je hoeft het verschil helemaal niet te merken tussen 'normaal' eten en glutenvrij. En vooral; glutenvrij koken hoeft niet moeilijk te zijn.”

Biertje

Het boek gaat bijvoorbeeld over de zoektocht naar het lekkerste glutenvrije biertje en eenvoudige tips voor duurzaam koken. Punt en Verhoeve schreven alle verhalen, stelden de recepten zelf samen, fotografeerden het beeldmateriaal en brachten de twee boeken in eigen beheer uit. “We doen alles zelf; zelfs de enveloppen van de bestelde boeken plakken we dicht. We hebben allebei een fulltime baan en dit is voor ons een hobby. We houden van schrijven, reizen en koken, dus we vinden dit hartstikke leuk.”

Drie
De verkoop van het tweede deel van Opscheppen, waarvan vijfhonderd exemplaren zijn gedrukt, loopt goed. “Een tweede druk behoort tot de mogelijkheden, net als een deel drie van Opscheppen, want we hebben al volop ideeën voor nieuwe recepten.” 

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief