Bijvoorbeeld om het gedrag van de buren bespreekbaar te maken kan buurtbemiddeling helpen.
Bijvoorbeeld om het gedrag van de buren bespreekbaar te maken kan buurtbemiddeling helpen.

Proef van een jaar met buurtbemiddeling

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE/KRUININGEN - Wegens succes elders, komt er in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle een proef met buurtbemiddeling. Hierbij gaan getrainde vrijwilligers in gesprek met buren over irritaties voordat de problemen escaleren.

“In Goes en Schouwen-Duiveland wordt dankzij buurtbemiddelaars bijna 75 procent van de conflicten opgelost”, vertelt burgemeester José van Egmond van Reimerswaal.

Geluidsoverlast

Bij buurtbemiddeling bezoeken geschoolde vrijwilligers mensen die overlast van buurtbewoners melden. Het kan gaan om bijvoorbeeld geluidsoverlast van kinderen of huisdieren, achterstallig onderhoud aan huis of tuin of onprettig gedrag van de buren.

Confronterend

De onafhankelijke buurtbemiddelaar helpt de buren met elkaar in gesprek te gaan en de irritaties op te lossen voordat een probleem uit de hand loopt. Het idee achter het project is dat de buren samen aan een oplossing werken en dat de buurtbemiddelaar minder confronterend overkomt dan een politieagent aan de deur.

Gratis

‘De bemiddelaars stellen zich onpartijdig op en geven geen oordeel’, staat in een nota over buurtbemiddeling van de gemeente Reimerswaal. ‘De bemiddelingsgesprekken en -afspraken zijn vertrouwelijk en deelname aan buurtbemiddeling is gratis en vrijwillig.’ Daarbij geldt de overtuiging dat eigen gevonden oplossingen van de buren beter werken dan opgelegde maatregelen.

Proef

Omdat de inzet van buurtbemiddeling in onder meer Goes goede resultaten boekt, willen onder andere de gemeenten Reimerswaal en Kapelle aansluiten bij een proef van een jaar. De colleges van burgemeester en wethouders van Reimerswaal en Kapelle stellen hun gemeenteraden voor geld vrij te maken om vrijwilligers voor de buurtbemiddeling te werven en op te leiden.

Opgelost

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft volgens de gemeente Reimerswaal aan dat deze werkwijze al jaren vruchten afwerpt. “Ruim twee derde van de conflicten wordt opgelost. In Goes en Schouwen-Duiveland, waar buurtbemiddeling al actief is, lopen de percentages zelfs op tot 75 procent.

2019

Bij goedkeuring door de gemeenteraad kan de proef in het nieuwe jaar beginnen, verwacht burgemeester Van Egmond. Na dat jaar evalueren de betrokken partijen of zij de buurtbemiddeling voortzetten.

Campagne
Bij groen licht van de gemeenteraad komt er een campagne om het bestaan van de buurtbemiddeling onder de inwoners kenbaar te maken. Zij kunnen bij klachten over buurtbewoners contact opnemen met de buurtbemiddeling. De coördinatie, inzet, werving en scholing van vrijwilligers voor de buurtbemiddeling verloopt via SMWO.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief