Afbeelding

Website helpt bij aardgasvrij bouwen

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Het is sinds 1 juli verboden om nieuwbouw op het gasnet aan te sluiten. Om onder meer inwoners die een nieuw huis willen bouwen te informeren over duurzaamheid is er een nieuwe website gelanceerd.


Alle huishoudens in Nederland moeten voor 2050 gasvrij zijn. Daarom wil de gemeente Reimerswaal de aanpak voor gasloze nieuwbouw beter onder de aandacht brengen bij burgers en bedrijven door bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding mogelijk maken.

Desinvestering
Een aardgasaansluiting mag alleen nog bij uitzondering worden toegestaan. De gemeente vindt het belangrijk burgers en bedrijven te stimuleren gasloos te bouwen.

'Uit een inventarisatie van de nieuwbouwplannen in onze gemeente blijken er geen zwaarwegende redenen te zijn om af te wijken van gasloos bouwen', staat in een gemeentelijke nota. 'Een uitzondering maken voor particulieren is onverstandig, omdat dit een onwenselijk precedent kan scheppen. Nu nog nieuw bouwen met bijvoorbeeld een minder goed geïsoleerde buitenschil leidt tot desinvestering. Daarvoor moeten we onze burgers en bedrijven behoeden.'

Website
Inwoners en ondernemers kunnen met vragen over duurzaam bouwen terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Reimerswaal wil een informatieavond organiseren voor burgers, architectenbureaus, bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Een datum hiervoor is nog niet bekend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief