Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Vliegveld Midden-Zeeland heeft met Vliegdagen alsnog een groot evenement

Door: Eugene de Kok Algemeen

ARNEMUIDEN - Een jaar zonder een evenement op vliegveld Midden-Zeeland is misschien geen verloren jaar, maar leuk is anders, vond een groepje enthousiastelingen. Na het afblazen van de Zeeuwse Luchtvaartdagen door Wings to Victory zetten zij daarom in een paar maanden tijd een groot evenement op poten: de Zeeuwse Vliegdagen. Vrijdag en zaterdag is iedereen welkom op het terrein aan de Calandweg in Arnemuiden.

Wings to Victory maakte in februari op haar website ‘met pijn in het hart’ bekend dat het dit jaar niet zou lukken om de Zeeuwse Luchtvaartdagen te organiseren. “Toch wilden we een groot evenement organiseren”, zegt Remco Belderok, die assistent-havenmeester is op het vliegveld. Hij is voorzitter van de stichting die voor de gelegenheid in het leven is geroepen: Stichting Evenementen Midden-Zeeland. Kim van Beeck is secretaris en Wilbert de Feijter penningmeester. De ervaren Henk Backer helpt het bestuur met de organisatie van de Zeeuwse Vliegdagen. “We hebben niet zoveel verstand van de luchtvaarthistorie en Tweede Wereldoorlog als Wings to Victory. Daar richten we ons dan ook niet op”, legt Belderok uit. “Wij willen laten zien wat er nu en in de toekomst allemaal op het vliegveld gebeurt.”

Douane

Zo zijn vrijdag en zaterdag onder meer de douane, politie en Koninklijke Marechaussee op een banenmarkt aanwezig met een stand en personeel. “De marechaussee is hier dagelijks, de douane is er in verband met de Brexit ook steeds vaker en de wijkagent komt sowieso elke week langs om te bespreken hoe het gaat”, legt Belderok uit. “Van oudsher zijn we een vliegveld voor de kleine, particuliere luchtvaart, maar de zakelijke markt wordt steeds belangrijker.”

Ontwikkeling

Die ontwikkeling is vrijdag en zaterdag ook te zien. Bezoekers kunnen veel informatie krijgen over de werkzaamheden aan de windmolenparken op zee. Vrijwel dagelijks gaan er vanaf het vliegveld in Arnemuiden mensen naar werkplaatsen op zee. Nu gaat het voornamelijk nog om Engelsen, maar windmolenbouwer Ørsted laat de komende jaren ook veelvuldig helikopters vliegen naar Borsele 1 en 2 voor onderhoudswerkzaamheden. Logistiek dienstverlener Peterson, die deze vluchten gaat verzorgen, is ook aanwezig op de Zeeuwse Vliegdagen.

Braderie

Daarnaast presenteren de bedrijven op Midden-Zeeland zich en zijn er demonstraties parachutespringen, met drones en modelvliegtuigen. “En natuurlijk is er ook veel ontspanning”, zegt Backer. “We hebben een braderie met luchtvaartartikelen en Zeeuwse producten en er is veel lekkers te eten en drinken.” Voor kinderen is er een speelplein en de deuren van het restaurant staan open. “Sinds het is geopend blijkt het een echte publiekstrekker. Veel recreanten genieten hier elke op één van de mooiste terrassen van Zeeland. Je kunt prachtig naar de vliegbewegingen kijken. Er is altijd veel te zien.”

Gyrokopter

Vrijdag en zaterdag kan dat natuurlijk ook. Er zijn vliegtuigen en helikopters te zien en zelfs een zweef-gyrokopter. Wie zelf de lucht in wil, kan een rondvlucht maken met een Cessna. “We maken er een mooi evenement van”, zegt Belderok.

Als het succesvol verloopt bestaat de kans dat er volgend jaar weer Zeeuwse Vliegdagen zijn. “In 2020 willen sowieso een groot evenement, met een airshow, organiseren, omdat het vliegveld dan 50 jaar bestaat. Zie dit maar als try-out.” Meer informatie: www.vliegveldzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief