De mannen van Champagne Charlie.
De mannen van Champagne Charlie. Foto: Cor Dekker

Jarige Champagne Charlie staat zaterdag in de Wemel

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - De Zeeuwse rootsband Champagne Charlie bestaat dertig jaar. De mannen treden nog volop op en hun repertoire geniet internationale erkenning. De laatste tien jaar is hun muziekstijl weer populair bij een deel van het jongere, alternatieve publiek. Zaterdag (6 oktober) staan ze in de Wemel in Wemeldinge.

“Onze muziek was eerst niet hip, maar daarvan hebben we ons nooit iets aangetrokken. Het was onze muziek”, zegt zanger, banjospeler en gitarist Sjef Hermans. “We hebben inmiddels wel veel kilometers gemaakt en voelen elkaar muzikaal feilloos aan. We hebben op de mooiste plekken gespeeld, vaak met muzikanten die we bewonderden. Daarvan hebben we ontzettend veel geleerd.”

Compliment

Onlangs ontmoette de band in Domburg een muzikant uit Rotterdam die ze al jaren niet meer had gesproken. “Hij zei dat we nog steeds dezelfde geoliede, democratische machine zijn waarbij alles tot in de puntjes is geregeld. ‘Het is geen wonder dat jullie al dertig jaar bestaan!’ Dat zien wij als een compliment.”

Inspiratiebronnen

Inspiratie haalt Champagne Charlie uit de Amerikaanse rootsmuziek van 1920 tot 1950 en daaruit voortgekomen muziek. “Big Bill Broonzy, Woody Guthrie, Leadbelly, noem maar op. Ry Cooder, Bob Dylan en Hans Theessink zijn ook door hen beïnvloed. Zij zijn onze voorbeelden, ook al behoorlijk op leeftijd, maar nog steeds actief.”

Kwaliteit ontstaat volgens Hermans als je elkaars talenten optimaal benut. “Die talenten zijn ondergeschikt aan het totaal. Gait Klein Kromhof is bijvoorbeeld tweemaal uitgeroepen tot beste bluesharmonicaspeler van Nederland. Bij ons doseert hij zijn spel en pakt zijn momenten, altijd dienstbaar aan het bandgeluid.”

Kroon

De projecten die ze dankzij directeur Cees van Minnen van het voormalige Roosevelt Study Center konden realiseren zijn de kroon op hun werk, zegt Hermans. “In die drie cd’s komt alles samen: diepgang, instrumentbeheersing en creativiteit. Een drieluik met Amerikaanse rootsmuziek, waarop we bijzonder trots zijn.”

Doorspelen

De band treedt enkele keren per maand op en dit jubileumjaar is het drukker. “We spelen door heel Nederland, maar ook regelmatig in Duitsland en Zwitserland. We gaan door zolang we kunnen. Een roots-muzikant gaat niet met pensioen. Wij hebben ook altijd een gewone dagbaan gehad. Onze muziek is een uit de hand gelopen hobby.”

Een nieuwe generatie roots-muzikanten dient zich langzamerhand ook aan. Hermans noemt Wouter Verhelst met zijn The Blue Clay en Widdershins. Vooral met die laatste voelt hij een nauwe verwantschap. “Hun repertoirekeuze vind ik geweldig."

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief