Ervaringsdeskundigen en professionals lopen de 'Tocht om nooit te vergeten'. FOTO PETER URBANUS
Ervaringsdeskundigen en professionals lopen de 'Tocht om nooit te vergeten'. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Tocht om nooit te vergeten' door Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Als je met dementie te kampen krijgt, wordt de oriëntatie vaak een probleem. Daarom organiseerde zorgcentrum Cederhof in Kapelle een ‘Wandeling door de ogen van Alzheimer’ om te bekijken hoe de openbare ruimte verbeterd kan worden.

Een forse bestelbus staat op de stoep geparkeerd. Gauw even wat afleveren bij Cederhof, zal de chauffeur hebben gedacht. De groep ouderen en expert Don Monfils, die als architect veel voor zorgcentra heeft gewerkt, spreken vrijdag hun afkeuring hierover uit tijdens de wandeling 'Tocht om nooit te vergeten'. Voor dementerenden kan zo’n plotseling obstakel op de stoep een groot probleem zijn, net zoals auto’s die her en der staan geparkeerd, een wegmarkering die lijkt op een zebrapad en onhandig geparkeerde fietsen.

Dementievriendelijk

De tocht is opgezet door betrokkenen bij het project Dementievriendelijk Kapelle. Het doel van de wandeltocht, van Cederhof naar de supermarkt in de Biezelingsestraat ,was om samen met inwoners te kijken naar verbeterpunten in de inrichting van de openbare ruimte, voor mensen met (beginnende) geheugenproblematiek of een beperking.

Prikkels

Er liepen professionals en ervaringsdeskundigen mee en de Kapelse wethouder Annebeth Evertz sloot ook aan. Het zo’n twintig mannen en vrouwen tellende gezelschap deed ongeveer een uurtje over de route. De boodschap: de wereld zit ingewikkeld in elkaar en bevat veel prikkels en voor dementerenden is dat een nog groter probleem. Bij de ziekte van Alzheimer werken de verbindingen in de hersenen steeds minder goed. Daardoor wordt het moeilijker om te begrijpen wat je ziet en prikkels te verwerken en te interpreteren.

Vroeger

Beelden van vroeger blijven het langst bewaard, dus waar vroeger de bakkerij was, de bushalte, de kerktoren of hoe een gewone stoep eruit ziet. Maar nieuwe inrichtingsvormen van bijvoorbeeld een straat kunnen een probleem worden. Het risico bestaat dat mensen met dementie onderweg naar de supermarkt gaan dwalen. Monfils wees onderweg tal van mogelijke obstakels aan.

Verwarring

Een ‘hippe’ parkeerplaats achter de nieuwbouw aan de Bruëlisstraat, bijvoorbeeld. Typisch een wijze van inrichten die mensen met dementie helemaal in de war kan brengen, vertelde Monfils. Ook de betonnen banden die de afscheiding vormen tussen trottoirs en parkeerplaatsen kunnen volgens hem een obstakel vormen, ook omdat ze voor verwarring kunnen zorgen bij ouderen.

Kwetsbaar

Kapelle wil een gemeente zijn waar mensen meer rekening houden met dementerenden en andere kwetsbare inwoners. Dat kan door onder meer mantelzorgers, ondernemers en inwoners voor te lichten over dementie. Cederhof en de gemeente lanceerden hiervoor vorig jaar het project ‘Kapelle Dementievriendelijk’.

Thuis

Niet alleen zijn er steeds meer mensen met dementie, ook wonen zij langer thuis. Ze hebben dus steun, aandacht, begeleiding en zorg nodig. Eerder is er al een stuurgroep geformeerd van zorgmedewerkers en mantelzorgers. Doel is dat kwetsbare inwoners langer thuis kunnen blijven wonen en dat mantelzorgers hen op een verantwoordelijke manier kunnen blijven helpen, aldus Anne Sinke, medewerker welzijn bij Cederhof en projectleider dementievriendelijk Kapelle.

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief