Burgemeester José van Egmond wil dat de jaarwisseling voor iedereen feestelijk is.
Burgemeester José van Egmond wil dat de jaarwisseling voor iedereen feestelijk is. (Foto: Britta Janssen)

Van Egmond gaat dorpen weer in over jaarwisseling

KRUININGEN - Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal heeft goede herinneringen aan de eerste jaarwisseling in haar nieuwe gemeente. “Ik ben blij dat het goed verlopen is”, vertelt ze. “Ik realiseer me wel dat het op zondag viel en dit een aparte dag was. We doen er alles aan om het ook dit jaar een feest voor iedereen te maken."


De gemeente Reimerswaal communiceert de komende weken duidelijk hoe ze de jaarwisseling tegemoet treedt. "We nodigen inwoners actief uit om met initiatieven te komen", laat Van Egmond weten. "Dan kunnen we samen kijken wat er nodig is om een initiatief veilig en prettig op poten te zetten."

Maatregelen

Om excessen te voorkomen nam Reimerswaal de afgelopen jaren extra maatregelen rondom de jaarwisseling. Zo stelde ze een alcoholverbod voor Krabbendijke en vuurwerkvrije zones in en legde vreugdevuren aan banden. “Dit jaar continueren we de ingezette lijn. In het nieuwe coalitieakkoord geeft de gemeenteraad ons (het college van burgemeester en wethouders, redactie) ook die boodschap mee.” De gemeente beraadt zich nog over de precieze invulling van de maatregelen.

Inventariseren

In aanloop naar 31 december, dat dit jaar op maandag valt, heeft de gemeente Reimerswaal regelmatig overleg met onder meer de politie. Ook zoekt de burgemeester, net als vorig jaar, inwoners op in de dorpen om te inventariseren welke wensen voor festiviteiten er leven. “De gemeente organiseert geen activiteiten meer, maar tegen iedereen die iets wil opzetten zeggen ik ‘kom met een initiatief’.”

Vreugdevuren

Binnen de regels voor openbare orde en veiligheid denkt de gemeente waar mogelijk met inwoners die feestelijkheden willen organiseren mee, aldus Van Egmond. Ook over vreugdevuren. “Maar een week vooraf lukt dat niet meer, dus mijn deur staat nu al open voor inwoners met ideeën.” Hiermee refereert de burgemeester aan het vorig jaar afgelaste vreugdevuur in Krabbendijke.

Ronde

De afgelopen jaarwisseling was Van Egmond voor het eerst burgemeester in Reimerswaal. De burgermoeder deed een ronde door de gemeente om in de verschillende dorpen te ervaren hoe de inwoners de jaarwisseling vieren. “Dat wil ik dit jaar weer doen. Het was heel gezellig. In bijvoorbeeld Oostdijk ben ik warm onthaald. Daar had een groep hun activiteiten prima geregeld. In Bath heb ik lekkere soep gegeten die de mensen samen hadden gemaakt. Mooi om te zien hoe ze in dat dorp beseffen dat ze elkaar nodig hebben.”

Spannend

Van Egmond bezocht ook Krabbendijke. Op dit dorp lag het accent van de strengere maatregelen, omdat hier eerder veel overlast was tijdens oud en nieuw. “De eerste jaarwisseling was spannend, want het was allemaal nieuw voor me”, vertelt ze over zowel haar nieuwe leef- en werkomgeving en haar nieuwe functie. “Ik ben blij dat het goed is verlopen.”

Schade

Of het feit dat oudjaar de afgelopen keer op een zondag viel het rustige verloop in de hand heeft gewerkt, zal dit jaar blijken. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het voor iedereen gezellig is en dat bijvoorbeeld ouderen veilig een boodschapje kunnen doen. Er was afgelopen keer relatief weinig schade, maar elke euro die we hieraan moeten besteden kunnen we niet meer aan iets leuks uitgeven.”


  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief