Wethouder Evertz (blauw jasje) met COC-vertegenwoordigers en D66-gemeenteraadslid Marc van Opstal bij de regenboogvlag in Kapelle.
Wethouder Evertz (blauw jasje) met COC-vertegenwoordigers en D66-gemeenteraadslid Marc van Opstal bij de regenboogvlag in Kapelle. Foto: Britta Janssen

Regenboogvlag wappert nu ook in Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Bij het gemeentehuis in Kapelle heeft wethouder Annebeth Evertz donderdag samen met COC-vertegenwoordigers voor het eerst de regenboogvlag gehesen. “Dit is een belangrijk moment, want dit lag lang gevoelig in Kapelle”, zei Evertz.

Op 11 oktober, nationale Coming Out Day, wordt in gemeenten de regenboogvlag gehesen om te benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn. “Vandaag denken we natuurlijk vooral aan de LHBTI-gemeenschap, lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen, transgenders en interseksuele mensen, maar de vlag kan ook om andere redenen gehesen worden”, zei Evertz. Zij werd vorige maand benoemd als wethouder, nadat haar partij, de PvdA, tot de coalitie toetrad, omdat de SGP eruit was gestapt. “Nu waait er een andere wind door Kapelle”, verklaarde Evertz waarom de regenboogvlag nu voor het eerst wappert in Kapelle.

Duim

Bij het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis aan het Kerkplein toeterde een passerende auto en de bestuurder stak zijn duim op. “Fantastisch vond ik dat”, vertelt Francis Tuinstra (foto, rechts) van COC Zeeland, de belangenbehartiger van LHBTI'ers. “Ik woon zelf in Vlissingen, maar denk bij deze vlag aan iemand uit Kapelle van wie ik weet dat hij worstelt met zichzelf zijn.”

Startbijeenkomst

Het blijft in Kapelle niet bij het hijsen van de regenboogvlag. Begin volgend jaar zet de gemeente een openbare startbijeenkomst op om met LHBTI’ers in gesprek te gaan. Samen met hen wil Evertz werken aan initiatieven die de acceptatie van LHBTI’ers in Kapelle vergroten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief