Marius van Nieuwkerk tekent en schildert graag.
Marius van Nieuwkerk tekent en schildert graag.

Marius van Nieuwkerk geeft al 30 jaar schilder- en tekenles

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de nieuwe tweewekelijkse rubriek ‘Kunstdorp Wemeldinge’ vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. In deze eerste aflevering is Marius van Nieuwkerk aan het woord.


Geboren in een klein dorpje op het eiland Tholen begon Marius van Nieuwkerk op de lagere school met tekenen. “Na de lagere school wilde ik graag verder in het tekenonderwijs”, vertelt Van Nieuwkerk vanuit de Spoorstraat in Wemeldinge. “Op de ambachtsschool heb ik het tekenen verder vormgegeven en ging ik na twee jaar school aan het werk als schilder.”
 

Kunstacademie
Na een cursus in de reclame meldde Van Nieuwkerk zich aan voor een deeltijdstudie aan de kunstacademie in België om zich verder te bekwamen als tekenaar. Vier jaar later slaagde hij voor het examen. “Daarna ben ik nog twee jaar verder gegaan voor een speciale graad en voor dat examen slaagde ik ook, met de speciale prijs voor de raad van advies van de stad Sint-Niklaas.”

Spijkolie
Van Nieuwkerk raakte steeds meer geïnteresseerd in het verder uitwerken van composities en stillevens in diverse technieken. “En in het toepassen van kleur. Voor die tijd was het alleen tekenen.” Bij het schilderen op de kunstacademie maakte Van Nieuwkerk eerst tekeningen op een werkblad. “Als dat goed was, nam je het over op het originele paneel of karton en daarna schilderde je er met zelfgemaakte verf overheen. Dat werd gemaakt van pigment met twintig druppels spijkolie en eierdooier.”

Les
Nu, vele jaren later, tekent en schildert de Wemeldingenaar nog steeds. Hij geeft al dertig jaar teken- en schilderles aan volwassenen en kinderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief