Groep 8 van de dr. A. Comrieschool. FOTO KIM SINKE
Groep 8 van de dr. A. Comrieschool. FOTO KIM SINKE (Foto: Kim Sinke)

Kruiningse speeltuin na besluit kindergemeenteraad in april vernieuwd

KRUININGEN - Leerlingen van de dr. A. Comrieschool, De Welle en Voorhoute in Kruiningen hebben woensdag als kindergemeenteraad besloten hoe de speeltuin aan de Boerhaavestraat in hun dorp opgeknapt wordt. De verschillende fracties kwamen samen tot de conclusie dat het ontwerp van de dr. A. Comrieschool het beste is, maar er zijn elementen van alle partijen in verwerkt.
Het was woensdag een spannende en leuke dag voor de jeugd van Kruiningen. Die dag nam de kindergemeenteraad namelijk een besluit over de renovatie van de speeltuin op de hoek van de Boerhaavestraat en Pasteurstraat.
 

April

Wekenlang hebben de kinderen van de drie Kruiningse basisscholen zich verdiept in een mooi ontwerp voor de speeltuin én in de werkwijze van een gemeenteraad. De gemeente Reimerswaal werkt al enkele jaren met een kindergemeenteraad, om de jeugd te laten zien wat er allemaal gebeurt in een gemeentehuis. Iedere jaar staat een andere kern van de gemeente centraal. Kinderen van de basisscholen mogen zich dan buigen over het vernieuwen van een speeltuin. Met het beste plan gaat de gemeente ook echt aan de slag. De Kruiningse speeltuin neemt de gemeente waarschijnlijk half april onder handen. Er komt een feestelijke opening voor alle leerlingen.

Indrukwekkend

De kindergemeenteraad had een lange zitting woensdag. Alle fracties presenteerden hun plan voor de vernieuwing en daarna gingen de kindergemeenteraadsleden met elkaar in debat over alle voors en tegens van de plannen. Dat gebeurde onder leiding van de echte burgemeester José van Egmond en met hulp van echte ambtenaren. Dat vonden de kinderen erg indrukwekkend.

Speels

Het plan van groep 8 van de dr. A. Comrieschool kwam uiteindelijk als beste uit de bus, maar het ontwerp bevat elementen van leerlingen van alle scholen. Mitchel Jansen, leerling uit de winnende klas, legt uit hoe ze tot een goed plan zijn gekomen. “De toestellen hebben wij gekozen, maar waar ze komen te staan, is het idee van De Welle. Wij wilden het strak en zij kozen er juist voor om het speels neer te zetten.

Draaimolen

Ook komt er een verhoging, vertelt Mitchel. "Dat vonden wij leuk. En er komt een klimtoestel, schommel en wip. Over de draaimolen waren we het niet gelijk eens, omdat die voor kleine kinderen gevaarlijk kan zijn, net als meerdere in- en uitgangen. Maar er komt toch een draaimolen en twee in- en uitgangen. En het idee van De Welle van de prullenbak met basketbalnet vinden we ook leuk en die komt er ook.”

Compromis

De leerlingen kijken terug op een leuke en leerzame dag. De kindergemeenteraadsleden van de dr. A. Comrieschool zijn blij dat hun ontwerp voor de speeltuin de meeste stemmen heeft gekregen. Sommige van hen waren tijdens de kindergemeenteraadsvergadering zenuwachtig en wisten niet meer goed wat ze wilden zeggen. Het is nu eenmaal lastig om samen tot een compromis te komen, maar het is de Kruiningse leerlingen gelukt.

BIJDRAGE KIM SINKE 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief