Tegenstanders van de bouw van de biovergister protesteren in september bij het dorpshuis in Rilland.
Tegenstanders van de bouw van de biovergister protesteren in september bij het dorpshuis in Rilland. Foto: Coby Weijers

Reimerswaal: ‘Geen alternatieve locatie voor biovergister’

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal is geen alternatieve locatie beschikbaar voor de bouw van een biogasinstallatie. Dat heeft wethouder Jaap Sinke de gemeenteraad dinsdagavond meegedeeld na overleg met Engie. Het energiebedrijf wil een biovergister bouwen in het glastuinbouwgebied van Rilland. Tegenstanders vrezen onder meer voor stank- en verkeersoverlast.
 

De plannen van Engie hebben onrust veroorzaakt onder ondernemers bij de Bathpolderweg, waar de installatie voor de productie van groene stroom moet komen, en bij de gemeenteraad van Reimerswaal.

Besmetting
Het is de bedoeling de groene stroom op te wekken met organische reststoffen, zoals mest, gras en uien. Onder meer glastuinbouwers in de buurt zijn bang voor besmetting van gewassen, verkeers- en geuroverlast en aantasting van de veiligheid. Zo liet de gemeente eerder al weten per dag zo’n honderd vrachtwagenbewegingen te verwachten voor bijvoorbeeld de aanvoer van de reststoffen.

Oplossing
‘Engie onderkent de zorgen van de tuinders’, aldus wethouder Sinke dinsdagavond. ‘Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek is Engie ervan overtuigd dat het exploiteren van de biovergister in een glastuinbouwgebied goed mogelijk is, zonder gevolgschade voor bedrijven in de omgeving. Desondanks is Engie bereid met de tuinders te kijken naar een oplossing mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.’

Verkeersafwikkeling
De provincie Zeeland en Engie zijn volgens de wethouder allebei bereid naar verbetering van de verkeersafwikkeling te kijken. Voor het aanpassen van de infrastructuur is de medewerking nodig van zowel gemeente als provincie.

Milieu
Vanwege eerder verleende vergunningen voor Groene Poort door de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders ‘geen enkele bewegingsruimte om af te wijken van de in het verleden vastgestelde kaders’, aldus Sinke. Het energiebedrijf wil op basis van deze plannen samen met de ondernemers verenigd in de Groene Poort de biovergister bouwen. Hiervoor moet ook nog de provincie Zeeland een vergunning verlenen. Zij kijkt onder meer naar de effecten op het milieu van de realisatie van de installatie.  

Alternatief
Het Rijk heeft voor de bouw in 2017 een subsidie toegekend vanuit de regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE-subsidie). ‘Die SDE-subsidie is gebonden aan de projectlocatie in Rilland en gaat ervan uit dat de installatie in 2020 gereed is.’ Een alternatieve locatie komt volgens de wethouder alleen in beeld als daar binnen hetzelfde tijdsbestek een biovergister kan worden gebouwd. Daarnaast moet zo’n locatie aan technische randvoorwaarden voldoen. ‘Binnen het grondgebied van de gemeente Reimerswaal zijn dergelijke alternatieve locaties echter niet beschikbaar.’

Praten
Het energiebedrijf is volgens de wethouder bereid de gemeenteraad van meer informatie te voorzien. ‘Ook wil Engie met de belanghebbende ondernemers praten over hun bezorgdheid.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief