Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zeventien jaar cel voor doodslag Rillander

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - De rechtbank in Middelburg heeft donderdagmiddag drie Bulgaren elk zeventien jaar celstraf opgelegd voor de doodslag op een 65-jarige Rillander. De vierde verdachte, een Bulgaarse vrouw (22), kreeg twaalf jaar cel.

De man uit Rilland is in maart 2017 dood gevonden in zijn huis aan de Hontestraat. De rechtbank stelde vast dat de vier in de woning van het slachtoffer hennep hebben geroofd van zijn wietplantage op de zolder. Hierbij hebben ze de bewoner ernstig verwond.

Strafverzwarend

De rechtbank gaat ervan uit dat het viertal niet vooraf het plan had de man te doden. Wel vermeldt het vonnis dat het slachtoffer ernstig verwond is. ‘De verdachten hebben geen hulp verleend of ingeschakeld, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven.’ Dit neemt de rechtbank mee als strafverzwarende omstandigheid.

Georganiseerd

De officier van justitie eiste voor elk van de verdachten vijftien jaar celstraf. De rechtbank heeft voor haar vonnis ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen meegewogen. Ze vindt daarin aanwijzingen voor ‘een zekere mate van georganiseerde criminaliteit’. Voor de vrouw valt de straf lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief