Op de plaats van 86 zorgappartementen van Ter Weel in Krabbendijke plant R&B Wonen 34 appartementen en een ontmoetingsruimte.
Op de plaats van 86 zorgappartementen van Ter Weel in Krabbendijke plant R&B Wonen 34 appartementen en een ontmoetingsruimte. Foto: Impressie: R&B Wonen

Informatiebijeenkomst over nieuwbouw Krabbendijke

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE - In zorgcentrum Ter Weel aan de Willem Kosterlaan in Krabbendijke vindt donderdag (22 november) een informatiebijeenkomst plaats over het nieuwbouwplan voor deze locatie.

Woningcorporatie R&B Wonen wil hier 86 zorgappartementen slopen en er 34 appartementen en een ontmoetingsruimte terugbouwen. Het plan ligt tot woensdag 5 december ter inzage in het gemeentehuis in Kruiningen.

Zelfstandig

De woningen zijn verouderd en met het omvangrijke nieuwbouwplan speelt R&B Wonen in op de ontwikkeling dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. De bestaande zorgappartementen worden vervangen door appartementen zonder standaard zorgvoorziening.

Ontmoetingsruimte

De woningcorporatie wil twee grotendeels uit twee bouwlagen bestaande vleugels aan weerszijden van de binnentuin, die zich opent naar de Nieulandestraat, slopen. Er komt een U-vormig blok van drie bouwlagen met een gevelwand langs de Nieulandestraat voor terug. Aan de binnenzijde komt een ontmoetingsruimte voor zowel bewoners van het zorgcentrum als mensen uit de omgeving.

Impact

De aanblik van de buurt verandert wezenlijk met de nieuwbouw, met name voor de Nieulandestraat. Het huidige U-vormige gebouw heeft twee vleugels die vrijwel haaks op de Nieulandestraat staan. De trappenhuizen steken hier prominent bovenuit. Het derde bouwdeel van de U-vorm heeft drie bouwlagen, maar ligt op zo'n vijftig meter van de woningen aan de overzijde van de Nieulandestraat. Door de binnentuin is de impact van dit forse bouwvolume op de woningen volgens Reimerswaal 'relatief beperkt'.

Glas

De gemeente Reimerswaal, die een vergunning moet afgeven voor het nieuwbouwproject, erkent dat de nieuwbouw het straatbeeld aanzienlijk verandert. Het omkeren van de U-vorm heeft een groter bouwvolume op kortere afstand, zo’n twintig meter, van de nabijgelegen woningen tot gevolg. ‘Het straatbeeld wijzigt van een relatief open structuur naar een meer gesloten ruimte’, aldus Reimerswaal. De lichte architectuur, met veel glas in de gevels, vermindert dit effect volgens de gemeente wel. ‘Vanwege de centrale ligging in een gemengd gebied in de nabijheid van het hart van het dorp is het realiseren van een relatief groot gebouw hier goed te verantwoorden.’

Verhuizen

Voordat de bouw zou kunnen beginnen, moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Dat ligt nu ter inzage. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het plan in haar vergadering van dinsdag 5 februari en stelt ze het vast op dinsdag 25 juni. Krijgt het project groen licht, dan moeten de bewoners tijdelijk elders worden ondergebracht. Hiervoor heeft de gemeente Reimerswaal als locatie de Kruisbessestraat op het oog. Ze wil hier zo’n dertig tijdelijke units neerzetten op de plek van het trapveldje. Dat verhuist dan naar de rand van de wijk Rozeboom.

De bijeenkomst is donderdag in het zorgcentrum te bezoeken tussen 19.00 en 21.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief