Afbeelding

Gezin met kinderen opgepakt voor honderden inbraken

Door: Britta Janssen 112 Meldingen

DOMBURG - De politie heeft in augustus in een camper in Domburg acht bewoners aangetroffen van wie er zeven worden gelinkt aan honderden auto- en camperinbraken langs de Nederlandse en Belgische kust. Een man (43) en zijn 41-jarige vrouw zijn aangehouden, samen met vier kinderen van vijftien, zeventien, achttien en twintig jaar. Een jongen (11) en een-jarig meisje, die ook in de camper woonden, zijn opgevangen in een pleeggezin.



De politie heeft aanwijzingen dat de familie sinds dit voorjaar diefstallen pleegde langs eerst de Belgische en later de Nederlandse kust om in haar levensonderhoud te voorzien en zich te verrijken. Het vermoedelijke Roma-gezin wordt verdacht van zo’n honderdzestig auto- en camperinbraken langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust vanaf half juli tot hun aanhouding op donderdag 16 augustus. De verdachten pleegden zo’n vijf à zes inbraken per dag en verplaatsten zich continu. Dat maakte het moeilijker voor de politie om hen te aan te houden.

Roma-gezin

Verschillende leden van het gezin zijn ook in 2017 aangehouden voor inbraken, maar dit onderzoek spitst zich toe op de inbraken van dit jaar, lichtte Joeri Nonnekes van het politieteam Walcheren vrijdag toe. In België zit nog een man vast voor inbraken in dat land dit voorjaar. Daar zijn zo’n honderd auto’s en campers geplunderd. “Hij heeft dezelfde achternaam en we denken dat hij uit dezelfde familie komt”, aldus Nonnekes. “Waarschijnlijk is het gezin na zijn aanhouding uitgeweken naar de Nederlandse kust.” Het ontbreken van geldige identiteitsbewijzen bemoeilijkte het onderzoek naar de verdachten. “Het is vermoedelijk een Roma-gezin dat rondtrok in hun camper. Hun laatste inschrijfadres is in Duitsland.”

Buit

De politie ziet het gezin als een bende die rondreisde om misdrijven te plegen, het zogenaamde mobiel banditisme. In de in beslag genomen camper troffen agenten onder meer geld, telefoons, laptops, sieraden, kleding, speelgoed en levensmiddelen aan. De politie probeert zoveel mogelijk de rechtmatige eigenaren op sporen. Dat veel gedupeerden toeristen zijn, maakt dit lastig.

Analfabeet

De man en vrouw zitten onder meer vast voor het uitbuiten van de kinderen. “Zij zijn opgegroeid, of opgeleid, in een structuur van diefstallen. Door het criminele gedrag ontstond er een scheve machtsverhouding, waarbij er geen duidelijke rol tussen ouder en kind meer was.” De kinderen werden onder meer ingezet voor pintransacties met gestolen passen en voor de inbraken. “Ook hebben ze niet of nauwelijks scholing gehad. Het gezin is analfabeet.”
Om aandacht te vragen voor de veiligheid van kinderen bracht de politie het nieuws van de aanhoudingen vrijdag naar buiten, in de Week tegen Kindermishandeling.

Rechtszaak

Op dinsdag 4 december start de (pro-forma)rechtszaak.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief