Een frisfeest laat jongeren zien dat je een leuke avond kunt hebben zonder alcohol.
Een frisfeest laat jongeren zien dat je een leuke avond kunt hebben zonder alcohol.

Reimerswaal vernieuwt werkgroep tegen middelengebruik onder jongeren

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De werkgroep 'Stop zuupe' in de gemeente Reimerswaal gaat met ingang van het nieuwe jaar door als werkgroep 'jeugd en genotmiddelen'. "Deze nieuwe werkgroep doet meer recht aan de huidige samenleving en leefwereld van jongeren, waarin naast alcohol ook bijvoorbeeld drugs, sociale media en andere potentiële verslavingen thema's zijn", laat een gemeentewoordvoerder weten.


Naast alcoholpreventie is er in de vernieuwde werkgroep meer aandacht voor bijvoorbeeld drugspreventie. "In de praktijk keek de werkgroep al breder dan alleen naar alcohol, bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor de risico's van energiedrankjes. Hierop sluit de nieuwe werkgroep beter aan."

Energiedrankvrij

Het doel van de werkgroep is middelengebruik onder jongeren zo breed mogelijk aan te pakken. "Bijvoorbeeld door zelf acties te organiseren of door samenwerkingen te zoeken binnen en buiten de werkgroep." Voorbeelden van resultaten uit de afgelopen jaren zijn het realiseren van de eerste officiële energiedrankvrije scholen in Nederland.

Leden gezocht

De werkgroep bestaat uit onder meer gemeenteraadsleden, jongerenwerkers, docenten, ouders en vertegenwoordigers van kerken, hulpdiensten, detailhandel en verslavingspreventie. De nieuwe werkgroep zoekt nog nieuwe leden, bijvoorbeeld jongeren zelf en vertegenwoordigers uit de sportwereld. Iedereen is welkom om aan te sluiten of ideeën aan te dragen. De werkgroep komt zo'n vier keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten worden de belangrijkste acties en signalen besproken. Die acties houdt de werkgroep door het jaar heen.

Aanmelden of meer informatie opvragen kan via Stefan Koeman, s.koeman@reimerswaal.nl, of Jessica Stols, j.stols@reimerswaal.nl, van de gemeente Reimerswaal.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief