Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Nieuw Zeeuws platform Horecabaas geeft jongeren meer vrijheid en loon

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Er zijn genoeg Zeeuwse jongeren die willen werken, ook in de horeca. Maar een baas, werktijden waarover niet valt te praten, een schamel loontje en een vast dienstverband? Daar hebben ze niet zo’n zin in. “Wij spelen in op hoe jongeren tegen werk aankijken”, zegt Marloes de Haze van Horecabaas, een platform voor iedereen die als eigen baas in de horeca wil werken.

Het platform moet helpen om een deel van het enorme personeelstekort in de horeca in te vullen. “Vorig jaar ben ik met Wim Bouman HB17 begonnen. Toen zagen we de problemen in horeca al”, vertelt Marloes de Haze in het kantoor van het wervings- en selectiebureau aan de Beestenmarkt in Goes. “Jammer, want het is één van de motoren waarop de economie in Zeeland drijft.” Tegelijkertijd zagen de twee de ontwikkeling van de platformeconomie een vlucht nemen met initiatieven als Deliveroo en Uber. “Met name in de grote steden zie je dat jongeren werken wanneer ze willen en willen bepalen voor wie ze dat doen. De digitale platforms maken dat mogelijk.”

Overwaaien

De Haze en Bouman zagen niet in waarom zoiets niet in Zeeland zou werken en richtten zich op de horeca, de sector die het hardste schreeuwt om personeel. De arbeid  zat hem vooral in de ontwikkeling van de software die nodig is om vraag en aanbod op een eenvoudige manier bij elkaar te brengen. “Vaak zie je dat zulke systemen in de Randstad worden ontwikkeld en dan langzaam overwaaien naar Zeeland. Dit is een echt Zeeuws merk.”

Tijdens de ontwikkeling van het digitale platform voor Horecabaas stuitte De Haze op Jordi Dooge uit ‘s-Heerenhoek, een afgestudeerde HZ-student commerciële economie die met ongeveer hetzelfde idee rondliep. “Zij hebben de ervaring en ik ken de doelgroep”, legt Dooge de samenwerking die tot stand is gekomen uit.

Interesse

Het platform www.horecabaas.nl is begin deze maand live gegaan. Dooge en zijn leeftijdgenoot en collega Ruben de Putter bezoeken cafés, strandpaviljoens, hotels en restaurants en vragen of zij zich willen aansluiten bij Horecabaas. Tientallen hebben interesse. Aan de andere kant probeert het tweetal studenten te werven die willen werken in de sector. Zonder al te veel ruchtbaarheid aan het initiatief te geven hebben al ruim 270 mensen zich aangemeld. “Voordat we begonnen dachten we het vinden van jongeren de grote opgave zou zijn. Dat valt enorm mee”, zegt Dooge.

Drempelverlagend

Cafés en restaurants zetten op de site diensten die zij open hebben staan. Jongeren kunnen zich daarop inschrijven. Niets moet, alles mag, is voor het devies. Zij voeren zelf een uurtarief in. Het is aan de eigenaren of ze daarmee akkoord gaan. “We zetten maximaal in op flexibiliteit voor degenen die willen werken”, legt De Haze uit. “En toch kunnen ze een financiële vergoeding krijgen die hoger is dan de horeca-CAO. We geven ze meer grip en meer vrijheid. Dat werkt drempelverlagend.”

Horecabaas vraagt daarvoor een kleine vergoeding. Het platform wil op termijn werken met beoordelingen, zowel voor de werknemers als de cafés en restaurants. Deze hebben dan weer gevolgen voor de tarieven die zij kunnen vragen of bieden. “Het werkt twee kanten op”, zegt Dooge. De jongens en meiden die voor Horecabaas werken moeten zich als ZZP’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is de enige voorwaarde. Verder bepalen ze alles zelf. “Overigens staat het platform open voor iedereen die iets wil doen in de horeca, niet alleen voor studenten”, zegt De Haze.

Kijk op www.horecabaas.nl voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief