Robin Glerum nam glunderend de beker in ontvangst tijdens de kampioenenhuldiging. FOTO BAS KALIGIS
Robin Glerum nam glunderend de beker in ontvangst tijdens de kampioenenhuldiging. FOTO BAS KALIGIS Foto: Bas Kaligis

Topkarter Robin Glerum glundert om meer dan alleen een beker: binnenkort F4-test!

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

WEMELDINGE - Pas zestien jaar en nu al derde in de KZ2, de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap karten. Robin Glerum uit Wemeldinge nam zaterdag dan ook glunderend de beker in ontvangst tijdens de kampioenenhuldiging van NK-organisator Chrono. En er was nóg een reden tot lachen voor de jonge Zeeuw: hij mag binnenkort meedoen aan de Formule 4-test in Le Mans.

"Ik ben er wel tevreden mee", doelde Robin op zijn derde plaats in het NK. "De twee rijders die in het kampioenschap voor me zijn geëindigd zijn niet de minsten. En voor mij is dit pas ook mijn tweede jaar in een schakelkart."

Dat hij voorin was geëindigd had de Birel-rijder van topteam Paauwer Kart Racing en tevens Birel-importeur toch ook niet echt verbaasd. "Tijdens de Winter Cup ging het al best goed. Toch had ik niet verwacht dat ik derde zou worden. Tijdens de tweede keer dat we in Berghem moesten rijden, werd ik tweede in het dagklassement. Vanaf dat moment ging het heel goed. Helaas maakte ik tijdens het weekend in Spa een paar foutjes. Anders had ik misschien wel tweede in het kampioenschap kunnen worden. Al besef ik dat dat sowieso wel heel lastig zou zijn geworden. Martijn (van Leeuwen, zijn teamgenoot, en de uiteindelijke nummer twee in het NK, red.) is heel goed."

Terugblikkend concludeerde Robin dat hij veel geleerd heeft, maar ook dat hij nog een paar kleine dingen moet verbeteren. "Ik ben redelijk snel weg bij de start, heb een goed reactievermogen, maar met de koppeling spelen tijdens de start kan nog beter. Ik verlies bij de start vaak één of twee plekken. Die pak ik dan vaak binnen een paar ronden terug, maar dat is niet wat je wilt."

Zijn derde plaats in het kampioenschap was reden voor Robins teambaas Jaco Paauwe hem af te vaardigen naar de Formule 4-test voor Birel-rijders. Die wordt op het fameuze circuit van Le Mans gehouden. Elke Birel-importeur mocht een rijder afvaardigen. Het betekent voor Robin zijn debuut in de autosport. En dat dan ook nog eens in een Formule-auto. "Als je de test wint, mag je een jaar lang gratis het Frans Formule 4-kampioenschap rijden", sprak het Zeeuwse talent hoopvol. "Ik zou het heel graag willen. Een formule-auto besturen, lijkt me heel mooi. Als ik de test niet win, is het in ieder geval een mooie ervaring. En je krijgt natuurlijk niet elke dag zo'n kans."

Maar het zou dus kunnen dat Robin komend seizoen in de F4 te bewonderen is. "Dan moet de test natuurlijk wel heel goed gaan. En anders ga ik gewoon weer karten, KZ2 met Jaco. Karten vind ik sowieso heel mooi. Het is close racing, zo close heb je het niet eens in de F4. En ik vind de sfeer op de kartbaan mooi. Dus als ik de test niet win, zou ik niet eens heel teleurgesteld zijn, denk ik. Maar ik hoop natuurlijk wel dat ik hem win!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief