Kinderburgemeester Lara hangt de ambtsketen om bij haar opvolger Hessel.
Kinderburgemeester Lara hangt de ambtsketen om bij haar opvolger Hessel. Foto: Kim Sinke

Nieuwe kinderburgemeester Hessel wil eenzaamheid bestrijden

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Hessel Kole (10), leerling van basisschool De Moolhoek in Kapelle, is verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle.

In de raadszaal van het gemeentehuis van Kapelle was de spanning woensdag te snijden. De verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle vond plaats en zes kandidaten stonden te popelen om het stokje over te nemen van Lara van Son. De kinderen waren aan elkaar gewaagd, maar de 10-jarige Hessel Kole, leerling van basisschool De Moolhoek, wist de jury met zijn speech te overtuigen dat hij de beste nieuwe kinderburgemeester is.

Duurzaamheid

De finale van de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester, die dit jaar in het teken van het thema duurzaamheid stond, was erg spannend. Klasgenoten moedigden de afgevaardigden van hun basisschool aan met spandoeken. Van alle basisscholen in de gemeente Kapelle stond er een kandidaat in de eindstrijd.

De finalisten deden om de beurt een opdracht. De jury keek of de kinderen zelfverzekerd waren en naar de uitdrukking op hun gezichten. Ook was de inhoud van de speech en duidelijk spreken belangrijk.

Zwerfafval

Uit de toespraken bleek dat de kinderen goed hebben nagedacht over duurzaamheid. Ze kwamen met suggesties als, regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen, ouders meer laten fietsen en minder snel de auto laten pakken, niet te lang douchen, geen water laten lopen tijdens het tandenpoetsen en op nieuwjaarsdag resten vuurwerk opruimen. Ook werden er plannen gemaakt om zwerfafval tegen te gaan.

Juryberaad
Toen Hessel aan de beurt was om zijn doel aan het publiek te vertellen, speechte hij uit het hoofd. Daarmee oogstte de leerling van De Moolhoek in Kapelle veel lof. Hessel werd door zijn klasgenoten aangemoedigd en kwam zelfverzekerd over. Nadat de kinderen allemaal evenveel opdrachten hadden uitgevoerd ging de jury in beraad, met als uitkomst dat Hessel zich een jaar lang kinderburgemeester mag noemen.

Dankbaar

“Ik vind het ontzettend tof dat ik de nieuwe kinderburgemeester ben”, reageerde Hessel. “Ik had niet verwacht dat ik het zou worden. Mijn klas heeft me gesteund en ik ben mijn klasgenoten erg dankbaar.”

Milieupolitie

Hessel is de opvolger van kinderburgemeester Lara van Son en mag de ‘echte’ burgemeester van Kapelle een jaar lang assisteren. Eén van zijn eerste publieke optredens is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kapelle in het gemeentehuis. Dan mag Hessel weer een toespraak houden. “Mijn doel voor komend jaar is dat er milieupolitie komt op meerdere scholen”, vertelt Hessel. “Ook wil ik ervoor zorgen dat ouderen minder eenzaam worden, want dat is nog steeds een probleem, ook in de gemeente Kapelle.”

Lara

Na zijn overwinning hing Lara de ambtsketting bij Hessel om. Haar jaar als kinderburgemeester zit erop. Op de vraag of ze verder gaat in de politiek, antwoordde ze ontkennend. “Ik vond het een leuk jaar, maar ik ga lekker wat anders doen.”

Samenwerking

Burgemeester Hieltjes heeft Hessel uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis en zei ernaar uit te kijken om met hem samen te werken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief