Monique Baltus bij haar kerstboom vol ornamenten met een verhaal.
Monique Baltus bij haar kerstboom vol ornamenten met een verhaal. Foto: Marielja ten Bruggencate

Kerst in huize Baltus: Hoe gekker, hoe beter

Door: Britta Janssen Algemeen

Het begon tijdens een vakantie in New York, ongeveer twintig jaar geleden. Monique Baltus (47) uit Middelburg zag kerstbomen die versierd waren met ornamenten. “Ik vond de traditionele versiering in Nederland altijd al saai. Toen ik de ornamenten zag, wist ik dat ik die wilde hebben.”

Ornamenten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Eén van de eerste die Monique kocht, was een koe op een slee. “Ik heb er nu ongeveer vijfhonderd en ze zijn allemaal verschillend.”

Familie

De verzameling groeit jaarlijks, wanneer Monique een bezoekje brengt aan Witte de Withstraat in Rotterdam, waar ze naar hartenlust kan uitzoeken. Ook vrienden en familie leveren met regelmaat een ornament aan. “Van ieder stuk weet ik hoe ik er aan kom en waar ze vandaan komen.”

Prijzig

Er is een telefooncel uit Londen, een whiskyflesje uit Edinburgh, een tram uit San Francisco en zelfs een Moulin Rouge ‘bal’ uit Parijs. Standaard kerstballen heeft Monique niet in de boom hangen. “In het begin gebruikte ik nog wel gewone ballen, want het duurt een tijd voordat zo’n verzameling groot genoeg is om een boom te versieren. De ornamenten zijn namelijk behoorlijk prijzig.”

Collectors items

Een ornament kost al snel vijftien euro, maar er zijn er ook van vijftig euro. Veel glazen ornamenten komen uit Duitsland en Polen en zijn collectors items. Sommige zijn groot en zwaar. “Wij hebben een kunstkerstboom laten maken. Er zijn drie soorten naalden in verwerkt en hij is aan de onderkant niet zo wijd. Hij is stevig genoeg om er ook dingen in te kunnen zetten, zoals het boertje en het boerinnetje. Dat zijn eigenlijk geen hangers, maar ze passen hier wel mooi tussen.”

Dierbare

Monique heeft een voorliefde voor gekke dingen. “Hoe gekker, hoe beter,” zegt ze. De kerstman in Hawaïshirt is al redelijk gek, net als het kauwgomballenautomaat of de krokodil in zwembroek. Er zijn verschillende poezen, een pinguïn, Cookiemonster, Franse kazen en de koningin van Alice in Wonderland.

Tussen alle gekke ornamenten hangen enkele zelf ontworpen ballen. “De echo van mijn kleinzoon zit in een bal en ik heb er een van hem met een pietenpetje op zijn hoofd. Die zijn belangrijk voor me.” Op de toppen van de hoogste takken zitten vlindertjes. “Iedere vlinder staat voor een dierbare die er niet meer is.”

Aandacht

Monique krijgt vaak te horen dat mensen denken dat haar boom gestyled is. Hoewel ze zegt alles er willekeurig in te hangen, vormen alle verschillende ornamenten samen een geheel. Ze besteedt er aandacht aan en dat kun je zien. Ze is een paar dagen bezig om alles op te bouwen. “Een kerstboom moet stralen. De boom op de Markt is een mooie boom, maar de versiering slaat nergens op. Het zou mooier zijn als de inwoners van Middelburg zelf iets in de boom zouden mogen hangen, dan wordt het een boom van de stad.”

Aanrecht

Niet alleen de boom in de woonkamer, maar ook de rest van het huis wordt versierd. “Buiten hangen kerstlampjes en in de tuin staan twee rendiertjes. Maar we hebben geen kerstman op het dak. Je moet het niet te gek maken.” Ze moet lachen om haar eigen uitspraak. In de keuken staat een kerstboom van een meter op het aanrecht, versierd met keukengerei en cup cakes en in de gang staat nog een klein boompje. In de weken naar kerst groeit de zee van cadeautjes onder boom. “Kerst is echt mijn feest. Ik vind het fijn als alle familie samen is.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief