Weefster Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze aan het werk.
Weefster Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze aan het werk. (Foto: Privébezit)

'Weven is een kunstzinnig ambacht'

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de tweewekelijkse rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. Deel zeven gaat over weefster Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze.Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze woont al bijna twintig jaar in Wemeldinge. Ze is geboren en getogen in Middelburg. Daarna woonde ze ongeveer veertig jaar in het midden van het land, waar ze de opleidingen creatieve handvaardigheid en textiele werkvorming volgde. Later specialiseerde ze zich in het eeuwenoude weven. “Weven kent allerlei niveaus, van eenvoudig tot complex. Je kunt weven op een raam, maar ook op computergestuurde getouwen.”

Veelzijdig

Garens vormen de basis. Ze zijn er in vele soorten en kleuren om ideeën vorm te geven. “Maar de mogelijkheden om andere materialen te gebruiken, zijn oneindig groot. Ze inspireren tot eigentijdse kunstuitingen.” Dat spreekt haar er ook in aan. “De weeftechniek is zo veelzijdig dat ik er mijn artistieke talent helemaal in kwijt kan.”

Klapwier

Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze weeft met natuurlijke materialen, zoals wol, zijde en linnen, en niet alleen op weefgetouwen, maar ook op weeframen (beeldweefsels). “Dit zijn herkenbare gestileerde figuren in mijn weefsels.” Ook experimenteert ze met wat ze bij de Oosterschelde vindt, zoals verweerd hout, klapwier en schelpen. “Dat verwerk ik tussen de draden die ik maak op mijn spinnewiel."

Inspiratiebron

Van de doeken die van het getouw afkomen, maakt ze kleding en accessoires naar eigen ontwerp. “De Bijbel is mijn grote inspiratiebron.” Ook kan ze als tastbare herinnering doeken weven van kleding van dierbaren.

Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze heeft diverse exposities op haar naam staan. Ook geeft ze weefcursussen en workshops. Ze woont aan de Dorpsstraat 66 en is bereikbaar via e-mail: wdeleeuw96@gmail.com. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Diverse vacatures

Bruinisse

Bezorger kranten en/of folders

Wemeldinge

Diverse vacatures

Goes en Middelburg

Helpdeskmedewerker

Ellemeet

Verkoper

Westkapelle

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief